Biometria v praxi: Čítačka odtlačkov prstov priamo na platobnej karte

, Mastercard

Spoločnosť Mastercard predstavila platobnú kartu so zabudovanou technológiou overenia odtlačkov prstov. Táto nová generácia biometrických kariet umožňuje bezpečné a okamžité preukázanie totožnosti držiteľa karty.

Pri nákupe a platení funguje biometrická karta rovnako ako akákoľvek iná karta zabezpečená čipom. Držiteľ jednoducho vloží kartu do terminálu obchodníka a na vstavaný snímač odtlačkov priloží prst. Odtlačok prstu sa porovná s údajmi uloženými v čipe karty. Ak súhlasí, platba je schválená bez toho, aby bolo nutné dať kartu z ruky.

Vydavateľom platobných kariet nová technológia pomáha pri odhaľovaní a zabraňovaní podvodov, zvyšovaní podielu schválených transakcií, pri znižovaní prevádzkových nákladov a posilňovaní lojality klientov. Budúce verzie platobných kariet budú navyše obsahovať i bezkontaktnú technológiu, čím sa platby ďalej zjednodušia a uľahčia.

Skúšobne boli karty nasadené v obchodoch a bankovej prevádzke v Juhoafrickej republike, pre zamestnancov reťazca supermarketov Pick n Pay a banky Absa Bank. Ďalšie skúšky biometrickej platobnej karty prebehnú v nadchádzajúcich mesiacoch. Spustenie plnej prevádzky sa očakáva najneskôr v priebehu roka. "Testovanie sa chystá aj v Európe, konkrétne miesta budú verejnosti oznámené neskôr,“ povedal generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko, Miroslav Lukeš.

Súvisiace články

Aktuálne správy