Ceny domov v eurozóne v 4. kvartáli vzrástli najstrmšie za vyše 9 rokov

Ceny domov v eurozóne v poslednom kvartáli 2016 vzrástli najstrmšie za vyše deväť rokov. To naznačuje, že zotavovanie ekonomiky regiónu naberá na sile.
Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat sa ceny domov v regióne, ktorý platí eurom, za tri mesiace do konca decembra 2016 medziročne zvýšili o 4,1 %. To bol najprudší nárast cien domov od 3. štvrťroka 2007, teda rok pred kolapsom americkej investičnej banky Lehman Brothers, ktorý odštartoval globálnu finančnú krízu.
V medzikvartálnom porovnaní stúpli ceny domov v eurozóne v posledných troch mesiacoch minulého roka o 0,8 %.
Rast cien domov odráža stabilný pokles nezamestnanosti v eurozóne a tiež nízke úrokové sadzby.
V celej Európskej únii (EÚ) ceny domov v 4. štvrťroku 2016 vzrástli medziročne o 4,7 % a medzikvartálne o 0,8 %.
Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za posledný štvrťrok, najstrmší medziročný nárast cien domov nahlásili Česká republika (11 %), Maďarsko (9,7 %) a Litva (9,5 %), zatiaľ čo v Taliansku sa ceny domov takmer nezmenili, keďže stúpli len o 0,1 %.
V medzikvartálnom porovnaní sa ceny domov v sledovanom období zvýšili najviac na Malte (6, %), v ČR (4,7 %), v Holandsku (3,2 %) a na Cypre (3,1 %). Naopak najvýraznejší medzikvartálny pokles cien domov zaznamenali Dánsko (-1,5 %), Chorvátsko (-0,6 %) a Belgicko (-0,4 %).
Na Slovensku ceny domov v období október-december vzrástli medziročne o 8,3 % a medzikvartálne o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy