Poľnohospodári z piatich členských štátov EÚ podpísali v Bratislave spoločnú deklaráciu

Zástupcovia poľnohospodárov zo Slovenska, Česka, Poľska, Chorvátska a Estónska podpísali spoločnú deklaráciu k Spoločnej poľnohospodárskej politike pre roky 2012 až 2018. Deklaráciu zatiaľ nepodpísali Litva a Maďarsko, vyjadrili jej však podporu.

Poľnohospodári potrebujú porovnateľné podmienky pre podnikanie v rámci celej Európskej únie, keďže pôsobia na otvorenom trhu. Vyplýva to z bratislavskej deklarácie k Spoločnej poľnohospodárskej politike pre roky 2021 až 2028, ktorú v piatok podpísalo päť členských štátov Európskej únie, konkrétne Slovensko, Česko, Poľsko, Chorvátsko a Estónsko. Spoločnú deklaráciu podpísali v rámci stretnutia predstaviteľov poľnohospodárskych komôr Visegrádskej štvorky, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia Estónska, Litvy a Chorvátska. 

„Po diskusiách, ktoré sme viedli, sme dospeli ku kompromisným návrhom a k prijatiu spoločnej bratislavskej deklarácie k Spoločnej poľnohospodárskej politike na ďalšie obdobie 2021 až 2028, ktorú dnes podpísalo päť krajín s výnimkou Litvy a Maďarska. Obe krajiny si vyhradili ešte čas na prerokovanie vo svojich domovských orgánoch,“ informoval v piatok predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Obe krajiny však vyjadrili spoločnej deklarácii podporu, podpísať by ju mali v najbližších dňoch. 

Zástupcovia poľnohospodárov v spoločnej deklarácií požadujú napríklad spravodlivejšie a férové podmienky pre podnikanie v celej Európskej únii. V deklarácii je aj viacero bodov, ktoré sa dotýkajú problematiky nevyváženého stavu potravinového reťazca, či už ide o dvojakú kvalitu potravín v členských krajinách EÚ, alebo o nekalé obchodné praktiky. 

„Deklarácia má jedenásť konkrétnych bodov. Hovoríme v nej o tom, aby politika, ktorá má platiť v ďalšom období, bola silná, spravodlivo nastavená, a aby sme už konečne upustili od prerozdelenia na základe historických princípov,“ vyhlásil Semančík. Ako ďalej uviedol, zástupcovia poľnohospodárov rozoberali aj situáciu na agropotravinárskych trhoch v EÚ. Zhodli sa tiež na podpore vidieckych oblastí s horšími prírodnými podmienkami. 

Súvisiace články

Aktuálne správy