Tržby firmy Huawei v minulom roku stúpli o 32 percent

Zisk najväčšieho výrobcu telekomunikačných zariadení na svete vlani vzrástol iba o 0,4 % na 37 mld. jüanov, pretože stúpli jeho náklady na výskum a marketing.

Čínska spoločnosť Huawei Technology Ltd., ktorá je najväčším svetovým výrobcom telekomunikačných zariadení, vlani dosiahla medziročný rast tržieb o 32 percent, ale jej zisk sa zvýšil iba o 0,4 percenta v dôsledku vyšších výdavkov na výskum a marketing. Firma Huawei v piatok informovala, že jej zisk za minulý rok bol v sume 37 mld. jüanov (CNY) pri celkových tržbách v objeme 521,6 mld. CNY.

 

Tržby za spotrebné produkty, ku ktorým patria smartfóny Huawei, sa zvýšili o 44 percent na 179,8 mld. CNY. Výdavky spoločnosti na výskum a vývoj sa vlani zväčšili o 28 percent na sumu 76,4 mld. CNY. Rozpočet spoločnosti Huawei na výskum a vývoj je v rámci čínskych firiem najväčší. Náklady firmy na predaj a administratívu v minulom roku vzrástli o 38,8 percenta na 86,4 mld. CNY.

Huawei je najväčším výrobcom zariadení pre telekomunikačné siete a tretím najväčším výrobcom smartfónov po firmách Apple Inc. a Samsung Electronics Ltd. Podľa výskumnej firmy IDC dodávky smartfónov Huawei vlani vzrástli o 38,6 percenta na 45,4 mil. kusov. Huawei má podľa IDC na globálnom trhu smartfónov podiel 10,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy