Blackstone si vybral Luxembursko za nové sídlo svojej centrály v EÚ

Súkromná investičná spoločnosť Blackstone si po vlaňajšom referende o brexite vybrala Luxembursko za nové sídlo svojej centrály v Európskej únii (EÚ). Oznámil to dnes Nicolas Mackel, šéf luxemburskej agentúry Luxembourg for Finance.
Blackstone je jednou z troch alebo štyroch investičných firiem, ktoré sa rozhodli uprednostniť Luxembursko pred väčšími finančnými centrami v Európe, uviedol Mackel, ktorý odmietol zverejniť mená ďalších spoločností.
Blackstone má zatiaľ svoju európsku základňu v Londýne, keďže vďaka členstvu Británie v EÚ mohol využívať tzv. pasové práva a ponúkať svoje služby v celom bloku. K správe o sťahovaní do Luxemburska sa spoločnosť odmietla vyjadriť.
Mackelovmu dnešnému vyhláseniu predchádzal minulý týždeň oznam americkej poisťovacej spoločnosti AIG, že si vytvorí európsku základňu v Luxembursku.
Dublin, Frankfurt nad Mohanom, Paríž a Madrid tiež lákajú k sebe banky a finančné firmy z Británie.
Poisťovňa Lloyd’s of London avizovala, že si vyberie novú európsku adresu do konca marca a Luxembursko je jednou z možností.
Aj poisťovňa Hiscox zvažuje medzi Luxemburskom a Maltou. Veľkovojvodstvo rokuje aj s niekoľkými lodnými poisťovacími spoločnosťami, dodal Mackel, podľa ktorého sa väčšina firiem rozhodne, kam sa presťahuje, buď do konca 1. kvartálu, prípadne do konca 1. polroka.

Súvisiace články

Aktuálne správy