Priemysel eurozóny rástol najrýchlejšie za 68 mesiacov

Index nákupných manažérov priemyselného odvetvia eurozóny, ktorý zostavuje agentúra IHS Markit, v decembri posilnil na 54,9 bodu z novembrových 53,7 bodu.

Aktivita priemyselného sektora eurozóny v decembri rástla najrýchlejším tempom za 68 mesiacov. Index nákupných manažérov (PMI) odvetvia, ktorý zostavuje agentúra IHS Markit, posilnil na 54,9 bodu z novembrovej úrovne 53,7 bodu. Správa o raste aktivity priemyselného sektora Európskej menovej únie pozitívne vplývala na európske akciové trhy. Index nemeckej burzy v úvode pondelkového obchodovania posilnil o 0,9 percenta a francúzsky akciový index vzrástol o 0,4 percenta.
Napriek zdaniu, že situácia v eurozóne sa v závere roka 2016 zlepšovala, ekonóm IHS Markit Howard Archer vyjadril obavy z toho, že rast ekonomiky by mohli v roku 2017 čoraz viac brzdiť politické neistoty. Patrí k ním napríklad to, že Británia má začať formálne rokovania o odchode z Európskej únie, a tiež voľby vo Francúzsku a Holandsku, keďže sa očakáva, že krajne pravicové strany uprednostňujúce odchod z eurozóny dosiahnu dobré výsledky.

Súvisiace články

Aktuálne správy