Na trhu OPF v SR sa aj v 47. týždni najviac darilo fondom peňažného trhu

Bratislava 25. novembra (TASR) – Počas 47. týždňa sa na trhu otvorených podielových fondov (OPF) v SR najvýraznejšie darilo fondom peňažného trhu. Neúspešné boli okrem akciových fondov najmä strešné otvorené podielové fondy. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS).

Spomedzi fondov peňažného trhu skončil s negatívnou zmenou len jeden, a to v správe Tatra Asset Managementu (TAM). Dolárový peňažný dividendový fond prišiel za uplynulý týždeň o 0,89 %. Na opačnej strane sa s pozitívnou 0,33-% zmenou umiestnil Multi Cash CAD Medium od KBC, nasledovaný fondom Multi Cash EURO Medium s 0,16-% nárastom v správe tej istej správcovskej spoločnosti.

Zisky vykázala väčšina fondov ešte v skupine Dlhopisových OPF. S 0,69-% prírastkom sa na čele umiestnil Dollar Bond (plne rastový) v správe Capital Invest KAG (Bank Austria). S 0,68-% ziskom ho nasledovali Dollar Bond (rastový) a Dollar Bond (výnosový), oba tiež od Capital Invest KAG (Bank Austria). Na chvoste skupiny skončil s poklesom o 0,63 % Global Bond rastový spravovaný tou istou správcovskou spoločnosťou. S o niečo menšou 0,61-% stratou ukončil 47. týždeň Dolárový dlhopisový fond spravovaný Tatra Asset Managementom (TAM).

Medzi akciovými fondmi so ziskom skončili len dva. Pioneer Funds – Global Telecoms v správe Pioneer Asset Managementu si pripísal 0,52 %. Nasledoval ho Kapital (akciový) od Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti s 0,26-% nárastom. Najmenej sa v tejto skupine darilo fondom v správe Capital Invest KAG (Bank Austria), keď Easter Europe Stock plne rastový, rastový a výnosový prišli zhodne o 5,83 %. V rámci zmiešaných OPF si najvýraznejšie o 3,14 % pohoršil Pioneer Funds od Pioneer Asset Managementu. Zisky registrovali len dva fondy, najvýraznejší 0,35-% bilancoval Reštitučný o.p.f. v správe Prvej penzijnej (PP)

Spomedzi strešných fondov zaznamenali všetky straty. Najviac klesol Master Fund Equity od KBC Master Fund so stratou až 4,07 %. So 4,06-% znížením ho nasledoval Master Fund Sectors tej istej správcovskej spoločnosti.

Celkové čisté predaje, teda rozdiel medzi vydanými a vrátenými podielmi, dosiahli v sledovanom týždni 329,464 milióna Sk, z čoho 193,438 milióna pripadalo na fondy peňažného trhu. Najúspešnejšou správcovskou spoločnosťou, čo sa tohto ukazovateľa týka, bol Asset Management Slovenskej sporiteľne s čistými predajmi v objeme 138,222 milióna Sk. Približne o 32 miliónov Sk za ním zaostal VÚB Asset Management (VÚBAM). Čisté predaje tretieho v poradí Tatra Asset Managementu dosiahli 41,707 miliónov Sk. Spomedzi fondov bilancoval najvyššie čisté predaje SPORO Korunový peňažný, a to 107,420 milióna Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy