MF pripravilo štyri vyhlášky k zákonu o kolektívnom investovaní

Bratislava 22. októbra (TASR) – K zákonu o kolektívnom investovaní Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo a predložilo na medzirezortné pripomienkovanie štyri vyhlášky.

Cieľom prvej je upraviť podrobnosti o podmienkach na udelenie povolenia na vznik a činnosť správcovskej spoločnosti. „Splnenie podmienok preukazujú zakladatelia predložením dokladov Úradu pre finančný trh (ÚFT),“ konštatuje MF. Jedným z dokladov je vyhlásenie audítora o výške počiatočného kapitálu najmenej 1 milión EUR, či doklad o dôveryhodnom pôvode peňažných a nepeňažných vkladov vložených do počiatočného kapitálu správcovskej spoločnosti.

Ďalšia vyhláška upravuje obsahové náležitosti žiadostí o udelenie predchádzajúceho súhlasu ÚFT pre správcovskú spoločnosť, otvorený, uzavretý a špeciálny podielový fond, pre zahraničné subjekty kolektívneho investovania a zahraničné správcovské spoločnosti. Úrad musí napríklad udeliť súhlas pred nadobudnutím alebo prekročením priameho alebo nepriameho podielu na základnom imaní vo výške 10, 20, 33, 50 a 66 %.

Cieľom tretej vyhlášky je upraviť, čo tvorí vlastné zdroje správcovskej spoločnosti a tiež podrobnosti výpočtu vlastných zdrojov. Vo vyhláške sa uvádza, že vlastné zdroje tvorí kapitál a doplnkové vlastné zdroje správcovskej spoločnosti.

Posledná vyhláška MF upravuje podrobnosti o spôsobe určenia hodnoty akcie prijatej na obchodovanie na regulovanom trhu. Tým sa podľa zákona rozumie trh kótovaných cenných papierov alebo iný trh pre investičné nástroje spĺňajúci kritériá zákona, ako aj regulovaný voľný trh. „Vyhláška ďalej upravuje spôsob určenia hodnoty podielového listu otvoreného podielového fondu, dlhopisu, nástrojov peňažného trhu, derivátov a cenných papierov, s ktorými sa obchoduje na zahraničnom regulovanom trhu, a ktoré sú v majetku v podielovom fonde,“ konštatuje MF.

Všetky vyhlášky by mali nadobudnúť účinnosť 1. januára 2004 spolu so zákonom o kolektívnom investovaní. Ten v utorok poslanci v parlamente posunuli do druhého čítania.

Súvisiace články

Aktuálne správy