Turecká vláda na splácanie úrokov štátneho dlhu vynaloží 41 % rozpočtu

Istanbul 22. októbra (TASR) – Podľa návrhu tureckého rozpočtu, ktorý predložil minister financií Kemal Unakitan, vláda na budúci rok vynaloží 41 % svojich príjmov na splácanie úrokov štátneho dlhu. Analytici však poznamenávajú, že tureckej vláde by sa malo na budúci rok dýchať trochu voľnejšie, lebo vlani na ne dávala 44 % a tento rok 42 % svojich príjmov.

Vláda si na financovanie potrieb štátu bude musieť zobrať nové úvery a ich podiel na štátnom rozpočte bude rovnaký ako v tomto roku, 28,7 %. Nové vládne úvery sú úročené 26-% sadzbou, ale ešte v auguste ich získavala za 41-% úrok.

Deficit štátneho rozpočtu dosiahne na budúci rok 11 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Základný návrh rozpočtu, bez splácania štátneho dlhu a úrokov zaň, by mal na budúci rok dosiahnuť prebytok 5 % HDP. Medzinárodný menový fond žiada od ankarskej vlády, aby tento prebytok dosiahol 6,5 %.

Turecký štátny dlh je 161 miliárd EUR a dosahuje 73 % hrubého domáceho produktu krajiny. Inflácia v krajine by na budúci rok mala klesnúť z tohtoročných 23 na 12 %. Ekonomika by mala pokračovať v doterajšom trende a dosiahnuť rast 5 %.

Informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Súvisiace články

Aktuálne správy