Podielové fondy predávané v SR za 41. týždeň

najväčší záujem o fondy pod správou Asset Managementu Slovenskej sporiteľnePočas uplynulého týždňa pribudlo do otvorených podielových fondov predávaných na Slovensku 447 miliónov korún.

Predaje – najväčší záujem o fondy pod správou Asset Managementu Slovenskej sporiteľne


Počas uplynulého týždňa pribudlo do otvorených podielových fondov predávaných na Slovensku 447 miliónov korún. O najväčší, 139-miliónový podiel na tejto sume sa zaslúžil Asset Management Slovenskej sporiteľne. Druhé miesto v predajnosti s objemom čistých predajov vo výške 121 miliónov získal VÚB Asset Management. V poradí tretím bol výnimočne Pioneer Asset Management s celkovým objemom predajov 75 miliónov, a to hlavne vďaka novým fondom. Do otvorených podielových fondov pod správou Tatra Asset Managementu pribudlo minulý týždeň iba 31 miliónov korún, Tatra Asset Management tak klesol na piate miesto v predajnosti po KBC (ČSOB).


 


Slovenskí investori prejavili v sledovanom období najväčší záujem o fondy peňažného trhu a investovali do nich 223 miliónov korún. Najväčší, 96-miliónový podiel z tejto sumy si ukrojil Korunový peňažný fond Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. Naopak, Korunový peňažný dividendový fond Tatra Asset Managementu zaznamenal najväčšie, a to 11-miliónové redemácie.


Do dlhopisových fondov pribudlo počas uplynulého týždňa 205 miliónov korún. V tejto sume sú však zahrnuté aj čisté predaje zaistených podielových fondov) Spomedzi zaistených fondov najviac, a to 49 miliónov korún, obdržal fond ČSOB Equity Plus 1 spoločnosti ČSOB/KBC. Najpredávanejším dlhopisovým fondom sa stal Dlhopisový korunový fond VÚB Asset Managementu so 40-miliónovým objemom čistých predajov.


Akciové fondy získali takmer 10 miliónov korún. Najväčší záujem bol o Americký akciový Tatra Asset Managementu a Globálny akciový fond spoločnosti Slavia Capital Asset Management.


Do zmiešaných fondov pritieklo 15 miliónov korún. V tejto skupine zabodoval Vyvážený rastový fond VÚB Asset Managementu a Konzervatívny zmiešaný fond Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.


 


Akciové fondy si pripísali ďalší rast


Všetky americké akciové fondy distribuované na Slovensku skončili minulý týždeň v ziskoch, pričom priemerne posilnili o 1,39 percenta. Optimizmus na amerických akciových trhoch podnietil hlavne dlho očakávaný náznak zlepšenia na americkom trhu práce, ktorý sa dostavil vo forme štvrtkovej správy o najnovšom počte novovzniknutých nárokov na podporu v nezamestnanosti. Na základe tejto správy zaznamenal Americký úrad práce najnižší počet novovzniknutých nárokov na podporu v nezamestnanosti za posledných osem mesiacov, a to vo výške 382 tisíc. Štvortýždňový kĺzavý priemer nových nárokov poklesol na 395 tisíc nových nárokov na podporu v nezamestnanosti a neprekročil tak kritickú hranicu 400 tisíc. Hlavné indexy amerického akciového trhu dosiahli vo štvrtok svoje nové niekoľko mesačné maximá, napríklad technologicky orientovaný Nasdaq sa vyšplhal na svoje takmer 19-mesačné maximum. Spomedzi amerických akciových fondov distribuovaných na Slovensku najvyšší, takmer 3-percentný, zisk zaznamenal fond US Value Equity spoločnosti WIOF.


Európske akciové fondy priemerne posilnili o 2,11 percenta. Fondy zameriavajúce sa na východnú Európu vylepšovali priemer celej skupiny. Darilo sa aj fondom Europe Stock spoločnosti Capital Invest a European Equity spoločnosti WIOF, oba fondy zaznamenali viac ako 3-percentný zisk. Naopak, fond Equity Fund Top 30 spoločnosti KBC skončil minulý týždeň v 0,40-percentnej strate.


 


Dlhopisové fondy – dolárové a eurové dlhopisové fondy v stratách, korunové zase v miernom zisku


Všetky dolárové dlhopisové fondy distribuované na Slovensku skončili uplynulý týždeň so stratami. Ich priemerná strata zaznamenala hodnotu 0,91 percenta. Vďaka dlho pretrvávajúcej nepriaznivej situácii na americkom trhu práce viacerí obchodníci dúfali, že americký Fed znovu zníži úrokové sadzby. No minulotýždňový náznak zlepšenia na americkom trhu práce vyvrátil ich nádej na znižovanie úrokových sadzieb v budúcnosti, čo malo negatívny odraz na cenách dolárových dlhopisov. Spomedzi dolárových dlhopisových fondov v najhlbšej, a to 1,39- percentnej, strate skončil fond Dollar Bond spoločnosti Capital Invest.


Väčšina Eurových dlhopisových fondov taktiež zaznamenala stratu, pričom v priemere oslabila o 0,38 percenta. V tejto skupine si najhoršie počínal fond Long EUR spoločnosti KBC Renta, ktorý stratil 1,07 percenta svojej hodnoty. Naopak, v pluse skončil Central Europe Bond spoločnosti Capital Invest a Eurový dlhopisový fond Tatra Asset Managementu.


Korunové dlhopisové fondy sa pohybovali v úzkom pásme od 0,03 do 0,08 percenta, pričom priemerne posilnili o 0,05 percenta. V tejto skupine sa najviac darilo fondu HVB SKK Bond spoločnosti Capital Invest.


 


Peňažné fondy zaznamenali rastové hodnoty


Korunové peňažné fondy zaznamenali za uplynulý týždeň nárast na úrovni 4,32 per

Súvisiace články

Aktuálne správy