Máte strach z jadrovej havárie? Kúpte si protiradiačný pás

, reuters Foto:YT

Izraelská spoločnosť Stemrad vyvinula telesný pás, ktorý dokáže ochrániť pred najhoršími účinkami gama žiarenia. Nesie názov Stemrad 360 Gamma a mohol by sa dostať do výbavy záchrancov pohotovostných zložiek počas nukleárnej havárie.

Pás je čiastočne vyrobený z olova a je navrhnutý tak, aby v prvom rade ochraňoval panvovú oblasť, v ktorej sa tvorí väčšina obnoviteľnej kostnej drene,“ cituje agentúra Reuters Orena Milsteina, spoluzakladateľa Stemradu. "Z vonku môže vyzerať jednoducho, ale vnútorná štruktúra je trojrozmerná a veľmi unikátna. Myšlienkou bolo vytvoriť produkt, ktorý chráni, ale nezaťažuje," uviedol.

Laureáti nobel ceny Roger D. Kornberg a Michael Levitt sú súčasťou vedeckej poradnej komisie Stemradu, kvality pásu ich rýchlo presvedčili. "Keď mi o ňom bolo prvýkrát povedané, bol som skeptický," povedal Kornberg.

S váhou niečo málo cez 15 kilogramov by pás zvládla nosiť väčšina ľudí. Celotelový oblek k ochrane všetkých životných orgánov, ako sú pečeň alebo štítna žľaza, by vážil 200 kilogramov, a bol by teda pre väčšinu ľudí nenositeľný. Pás dokáže chrániť nositeľa pred dávkami vysokej hladiny radiačnej otravy, ktorá môže spôsobiť závažné ochorenie alebo dokonca smrť.

Milstein hovorí, že ochrana kostnej drene je rozhodujúca pre prežitie po vystavení radiácii. Po katastrofe v Černobyle, musela väčšina hasičov a technikov, ktoré boli prví na mieste, podstúpiť transplantáciu kostnej drene, a aj potom väčšina z nich čoskoro zomrela. Ochrana kostnej drene by vtedy mohla mať pozitívny vplyv. "Možno sa zhodnúť na tom, že kostná dreň je, čo sa ožiarenia týka, najcitlivejšie tkanivo, a že je schopná sa regenerovať. Ak to logicky zhrnieme, vieme, že ak čiastočne zatienime kostnú dreň, získame tým pre jedinca zvýšenú šancu na prežitie," povedal Millstein.

Gama opasok nebol doposiaľ otestovaný v reálnych oblastiach s radiáciou, napríklad vo Fukushime,  ale pomocou figurín sa jeho účinnosť pri absorpcii radiácie simulovala.

Pás neponúka úplnú ochranu ani neumožňuje neobmedzený pobyt v ožiarenej zóne. Napriek tomu, že ešte stále nebol otestovaný, Stemrad už dostal objednávky z Izraela, Ruska a Japonska.

Izrael je známy pre svoju maximálnu prípravu proti akémukoľvek útoku zvonku. V tomto roku prestal Izrael prideľovať svojim občanom plynové masky po tom, čo dospel k záveru, že bezprostredný útok chemickými zbraňami zo Sýrie je nepravdepodobný. Pohotovostné zložky nimi však budú aj naďalej vybavené.

Súvisiace články

Aktuálne správy