Americké akciové trhy za 41. týždeň

Šesť z desiatich krachov sa udialo práve v októbri; známy je napríklad čierny piatok 1929 alebo čierny pondelok 1987. Tento rok však americké akcie ignorujú tieto historické štatistiky a pokračujú v impozantných nárastoch. Indexy Dow Jones a Nasdaq uplynulý týždeň dosiahli svoje ročné maximá, pretože investori stále vsádzajú na zlepšenie rastu americkej ekonomiky a podnikových ziskov. Očakáva sa, že spoločnosti z bázy indexu S&P 500 zaznamenajú minimálne 16-percentné zvýšenie ziskov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

 

Celkovo za uplynulý týždeň Dow Jones Industrial Average narástol o 1,1 percenta, širší index S&P 500 získal 0,8 percenta a Nasdaq Composite sa posilnil o 1,9 percenta.

 

Pondelkové oslavy židovské sviatku Jom Kipur výrazne oslabili obchodovanie. V pondelok sa na new yorkskej burze sotva zobchodovala 1 miliarda akcií. Avšak objemy obchodov sa na amerických burzách postupne zlepšovali hlavne vďaka začiatku vyhlasovania hospodárskych výsledkov amerických spoločností za 3. kvartál. Vyhlasovanie výsledkov už tradične spustil najväčší výrobca hliníka na svete, spoločnosť Alcoa. Ten prispel k pozitívnej nálade po tom, ako vyhlásil, že prekonal očakávania analytikov.

 

Akcelerácia americkej ekonomiky pokračuje. Oproti predchádzajúcemu roku je situácia v americkej ekonomike fundamentálne odlišná. Jednoznačne opadol strach z recesie a deflácie a prepúšťaných je stále menej ľudí, čo znamená, že zostáva viac peňazí na spotrebu. Analytici vo všeobecnosti očakávajú, že väčšina spoločností vyhlási lepšie ako očakávané výsledky hospodárenia. Zhodnotenie širšieho indexu S&P 500 na ďalších 12 mesiacov je na úrovni PE 17,5, čo znamená, že z historického pohľadu vyzerajú akcie stále podhodnotené. Akcie by preto mali v najbližších mesiacoch pokračovať v miernom posilňovaní.


Rastislav Vasilišin
Trading & Sales Director
Across Investment Services

Súvisiace články

Aktuálne správy