ECB so žiadnymi kandidátskymi krajinami o vstupe do systému ERM-2 nevyjednáva

Bratislava 14.októbra (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) odmieta medializované informácie o tom, že už mala s niektorými kandidátmi na vstup do Európskej únie (EÚ) rozbehnúť vyjednávania o ich vstupe do systému výmenných kurzov ERM-2, ktorý vytvára základne fluktuačné pásmo pre zafixovanie ich národných mien k euru pred zavedením spoločnej meny. Rozbehnutie takýchto vyjednávaní sa nedá podľa ECB očakávať skôr ako po budúcoročnom májovom rozšírení únie.

„ECB nevie o žiadnych takýchto vyjednávaniach. Tie sa v nijakom prípade nemôžu začať skôr než dôjde k formálnemu iniciovaniu procesu vstupu do ERM-2. Nepredpokladáme, že sa tento proces začne skôr než nové členské štáty vstúpia do EÚ,“ uvádza riaditeľ Direktoriátu ECB pre komunikáciu Manfred Körber vo svojom stanovisku, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska.

Minimálne predstavitelia Maďarskej národnej banky podľa tamojšej agentúry MTI k záveru uplynulého týždňa informovali, že s ECB už začali viesť neformálny dialóg o podmienkach vstupu Maďarska do spomenutého režimu výmenných kurzov. Oficiálna fluktuácia národných mien kandidátov voči euru má po zavedení režimu dosahovať maximálne +/- 15 %, hoci niektorí predstavitelia EÚ sa snažia presadzovať prísnejšie pásmo len na úrovni +/- 2,25 %.

Maďarsko chce podľa svojich posledných vládnych plánov zaviesť euro v roku 2008, Slovensko v rokoch 2008 až 2009 a Česká republika zasa v rokoch 2009 až 2010. Systém vymených kurzov ERM-2 je pritom len jednou z podmienok na prijatie spoločnej meny. Okrem iného tak kandidáti budú musieť napríklad znižiť aj schodky svojich rozpočtov pod hranicu 3 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy