Slovensko sa vo februári prvýkrát v histórii dostalo do deflácie

Spotrebiteľské ceny na Slovensku vo februári tohto roku podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR medziročne aj medzimesačne klesli, a to zhodne o 0,1 %. Krajina sa tak podľa ekonomických analytikov ocitla prvýkrát v histórii v deflácii.
K februárovému poklesu prispeli podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka najmä znižujúce sa ceny potravín a nealkoholických nápojov. „V porovnaní s januárom sa znížili o 0,3 %,“ vyčíslil. Ceny potravín pritom podľa jeho slov klesali aj po zohľadnení tradičných sezónnych vplyvov, a to o 0,5 %. Lacnela najmä zelenina, mäso, oleje a tuky. „Naopak, medzimesačne rástli najmä ceny pečiva a obilnín,“ doplnil Koršňák.
Podľa analytika spoločnosti Home Credit Slovakia Michala Kozuba sa síce ceny vo februári znížili o jednu desatinu percenta, ide ale zatiaľ iba o nepatrný pokles. Bežný spotrebiteľ ho pri svojich nákupoch nezaznamená. „Napriek tomu ale nie je jasné, ako na túto zmenu bude reagovať ekonomika,“ upozornil. Zatiaľ čo iné krajiny ako napríklad Česká republika sa jej obávali, ďalšie krajiny s defláciou podľa Kozuba žijú bez zásadných obáv.
Koršňák pritom odhaduje, že vývoj cien sa bude pohybovať na hrane deflácie aj v nasledujúcich mesiacoch. „Mierne zrýchlenie očakávame najskôr v druhej polovici roka, a to v prípade citeľnejšieho oživenia domácej spotreby,“ avizoval analytik. Rizikom však môžu byť ceny ropy. V prípade vystupňovania napätia na Ukrajine a uvalenia ekonomických sankcií na Rusko s dopadom na vývoz ruskej ropy a plynu je pravdepodobné, že cena ropy na svetových trhoch vzrastie. „V takom prípade je možné očakávať, že aj slovenská inflácia by sa mohla výraznejšie odlepiť od nuly o niečo skôr,“ dodal Koršňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy