Rast britskej priemyselnej produkcie sa spomalil viac, než sa čakalo

Tempo rastu britskej priemyselnej produkcie sa v januári spomalilo viac, než sa čakalo. Zlé počasie totiž obmedzilo produkciu ropy v Severnom mori. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Produkcia výrobného sektora však prekonala prognózy, keď expanzia väčšiny podsektorov vykompenzovala prudký pokles výroby farmaceutických výrobkov.
Priemyselná produkcia v januári 2014 v porovnaní s predchádzajúcom mesiacom vzrástla o 0,1 % po 0,5-% expanzii v decembri 2013, uviedol britský štatistický úrad. Experti počítali v januári so zvýšením o 0,2 %.
Podľa ekonóma firmy Capital Economics Samuela Tombsa januárové údaje o priemyselnej produkcii sú ďalším signálom, že oživenie britského hospodárstva vychádza zo širokého spektra sektorov.
Produkcia výrobného sektora sa v januári zvýšila rovnako ako v decembri o 0,4 %. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,3 %. Spomedzi jednotlivých sektorov klesla len produkcia v oblasti ťažby a dobývania (-3,4 %).
Tempo medziročného rastu britskej priemyselnej produkcie sa v januári zrýchlilo na 2,9 % z 1,9 % v decembri 2013. Experti však počítali až s 3-% nárastom. Januárové zvýšenie bolo už piatym mesačným nárastom priemyselnej produkcie po sebe.
Medziročný rast produkcie výrobného sektora dosiahol v januári 3,3 % po 1,4 % v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy