Strach z odpočúvania? Za 12 eur mesačne vám hovor zašifrujú

, E15 Foto: SITA

Technológia, ktorú má vo svojom telefóne aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, bude už čoskoro k dispozícii aj pre menej exkluzívnych záujemcov. Firma Secusmart, ktorá vyvinula aplikáciu na šifrovanie telefónnych hovorov, ju chce spolu s Vodafonom predávať aj bežným zákazníkom.

Služba nazvaná Secure Call umožní za mesačný poplatok okolo 12 eur jednému používateľovi telefonovať bez obáv, že sa jeho hovor podarí niekomu odpočúvať. Hovor sa neprenáša cez bežné telefónne siete, ale prostredníctvom zašifrovaných dát.

Nápad "kancelárkinho telefónu pre všetkých", ako aplikáciu nazýva šéf Secusmart Hans – Christoph Quelle, predstavili na práve prebiehajúcom technologickom veľtrhu Cebit. Aplikácia by mala fungovať na všetkých bežných operačných systémoch, Secusmart ale priznáva, že zatiaľ je vývoj ďalej u verzie pre Android, ktorá bude tiež ako prvá v predaji.

Vodafone očakáva, že zo začiatku o aplikáciu prejavia záujem hlavne firmy, tie sa o zabezpečené  volania podľa operátora čoraz viac zaujímajú. "To sa vlani ešte posilnilo vďaka debate okolo (americkej spravodajskej služby) NSA a o hospodárskej špionáži," povedal agentúre DPA šéf nemeckého Vodafonu Jens Schulte – Bockum.

Doteraz používané zabezpečovacie technológie sú podľa neho drahé a ťažkopádne. "Doteraz sa ponúkalo len riešenie" obrneného vozidla "ako telefón pre pani Merkelovú," dodal.

Ak aplikácia uspeje na nemeckom trhu, Vodafone počíta aj s predajom v zahraničí. Už od začiatku uvedenia si ju ale budú môcť kúpiť zahraničné pobočky nemeckých firiem.

Záujem o zabezpečenie telefonátov vzrástol v súvislosti s minuloročnou aférou s odpočúvaním zo strany americkej rozviedky NSA. Na verejnosť sa dostali informácie, že NSA odpočúvala milióny ľudí v Európe a že monitorovala i hovory nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Po škandále si nemecká vláda objednala zabezpečené telefóny, ktoré dodala Secusmart spolu s Blackberry. Berlín využíva aj telefóny Samsung so zabezpečením od operátora Deutsche Telekom.

Súvisiace články

Aktuálne správy