SMK chce zachovať motiváciu daňového zvýhodnenia pre adresných darcov

Bratislava 10. októbra (TASR) – Zachovať motiváciu daňového zvýhodnenia pre adresných darcov, ktorá vypadla z návrhu zákona o dani z príjmov, chce Strana maďarskej koalície (SMK).

„Navrhujeme na základe darovacej zmluvy, maximálne do výšky polovice daru, odrátať nie z daňového základu ale priamo z dane, v prípade fyzických osôb do výšky dvoch percent aktuálnej dane a právnických osôb tiež dvoch percent,“ povedal dnes novinárom poslanec za SMK Iván Farkas. Je presvedčený, že ich pozmeňovací návrh je viac konzistentný s návrhom nového zákona o dani z príjmov ako súčasná právna norma. Podľa nej si môžu fyzické osoby pri adresnom darovaní odrátať 10 % základu dane, právnické 2 %. Výpadok financií pri odpisoch darcov priamo z daní podľa návrhu SMK odhaduje Farkas na 361 miliónov Sk.

Neadresný spôsob darovania jedného percenta dane mimovládnym organizáciám návrh zákona o dani z príjmov zachováva, pričom táto možnosť bude zakomponovaná priamo v daňovom priznaní. Občan už nebude musieť na tento účel vypisovať osobitné tlačivo. Mimovládne organizácie nebudú vedieť, kto konkrétne im peniaze poukázal.

Súvisiace články

Aktuálne správy