Autá v Českej republike idú na odbyt najlepšie za päť rokov

Praha 10. októbra (TASR) – Českí výrobcovia a dovozcovia predali za prvých 9 mesiacov tohto roku medziročne o 4,6 % nových automobilov viac, čo je najlepší výsledok za posledných 5 rokov. Na cesty tak od januára do konca septembra vyšlo celkom 112 998 nových osobných vozidiel. V septembri nové vozidlá medziročne kúpilo o štvrtinu viac zákazníkov.

Za prvých 9 mesiacov tohto roku bola najpredávanejšia značka tradične česká Škoda Auto s 48,3-% podielom na trhu a takmer 54,6 tisíca predanými vozidlami. Medziročne však automobilke predaj mierne klesol. Za september ale už vzrástol o 18 %.

Medzi dovozcami zaujala prvé miesto pri 5-% poklese značka Renault s takmer 6,4 tisíca predanými vozidlami. Rovnako ako pred rokom obsadila druhé miesto automobilka Peugeot a tretí bol Volkswagen. Väčšina popredných zahraničných dovozcov výrazne zvýšila import v septembri – Peugeot o tretinu, Ford o viac ako polovicu a automobilka Renault na dvojnásobok.

Tohtoročný medziročný rast bol podporovaný predovšetkým silnou korunou, súcou pre dovozy a nižším vlaňajším predajom po záplavách, ktoré v auguste a septembri odbyt znížili. „Všeobecne by mal trend rásť,“ uviedol tajomník Zväzu dovozcov automobilov Pavel Tunkl k ďalšiemu očakávanému vývoju trhu. Podľa neho je totiž český park automobilov prestarnutý, keď 35 % všetkých osobných vozidiel je starších ako 23 rokov. Trh v ČR je v súčasnosti podľa Tunkla polovičný, ako by mal byť. „Mal by predávať 8 až 10 % registrovaných vozidiel, teda minimálne 300 tisíc a predáva asi polovicu,“ uviedol Tunkl a doplnil, že v horizonte 10 rokov by mal dosiahnuť dvojnásobok.

„Na začiatku roku sme predpokladali, že by sa predaj mohol zvýšiť o 3 až 5 % a vyzerá to, že ten trend tu je,“ povedal predseda Združenia automobilového priemyslu Antonín Šípek.

Napríklad nemecký trh, ktorý podľa Tunkla niekoľko rokov stagnoval, v septembru vzrástol o 5,1 %. „Zdá sa, že prebudenie nie je iba tam,“ porovnal oživenie s ČR.

Medziročne vzrástol tiež predaj ľahkých úžitkových vozidiel, motocyklov a autobusov. Podľa vyjadrenia zväzu však 589 predaných autobusov nie je dostačujúce pre celkovú obnovu vozidlového parku. Naopak o 2,5 % klesol predaj nákladných vozidiel, prvé miesto si udržala značka Mercedes Benz.

Za prvých 9 mesiacov tohto roku doviezli importéri do ČR takmer 90 tisíc ojazdených vozidiel, teda asi rovnako ako za celý uplynulý rok.

Informoval o tom český denník Právo.

Súvisiace články

Aktuálne správy