Odvolanie Českej poisťovne – Slovensko voči sankciám ÚFT bolo neúspešné

Odvolanie Českej poisťovne - Slovensko voči sankciám Úradu pre finančný trh (ÚFT) za neodvedenie 8 % z vlaňajšieho výberu poistného z povinného zmluvného poistenia motoristov na osobitný účet Ministerstva vnútra bolo neúspešné

Bratislava 9. októbra (TASR) – Odvolanie Českej poisťovne – Slovensko voči sankciám Úradu pre finančný trh (ÚFT) za neodvedenie 8 % z vlaňajšieho výberu poistného z povinného zmluvného poistenia motoristov na osobitný účet Ministerstva vnútra bolo neúspešné.

Pokutu za odmietanie realizácie tejto platby pre financovanie činnosti hasičov a záchranných služieb teda táto poisťovňa musí zaplatiť rovnako ako zostávajúcich šesť tuzemských poisťovní, ktoré to odmietali rovnako avšak voči sankciám sa už neodvolali. Rada ÚFT totiž potvrdila prvostupňové rozhodnutie úradu aj v prípade tejto poslednej ôsmej poisťovne.

O potvrdení sankcie informovala dnes poslancov Výboru pre financie, rozpočet a menu generálna riaditeľka úradu Júlia Šteflíková. Poslanci na dnešnom zasadnutí vyjadrili nespokojnosť s výškou sankcií. Udelené pokuty od 20 000 do 300 000 Sk považujú za neprimerane nízke vzhľadom na to, že úrad môže udeliť sankcie až do výšky 20 miliónov Sk. „Úrad pri určení výšky pokuty prihliadal na závažnosť, mieru zavinenia a povahu zistených nedostatkov. Zohľadnil tiež podiel jednotlivých poisťovní na vzniknutom dlhu, ktorý je odvodený od podielu na poistnom trhu ku koncu roka 2002,“ uviedla Šteflíková. Do konca februára tohto roka malo pritom 7 poisťovní rezortu vnútra uhradiť 460 miliónov Sk.

Poslanci ÚFT tiež vytkli nečinnosť, lebo splnenie povinnosti uloženej poisťovniam začal prešetrovať až v polovici apríla. „Celú situáciu komplikovala skutočnosť, že medzi poisťovňami a Ministerstvom vnútra prebieha súdne konanie o ústavnosti zákona o poisťovníctve,“ konštatovala Šteflíková. Poisťovne vykonávajúce povinné zmluvné poistenie označili danú právnu úpravu za protiústavnú a v rozpore s medzinárodnými zmluvami.

Allianz-Slovenská poisťovňa, Kooperativa, Generali Poisťovňa, Komunálna poisťovňa, Uniqa poisťovňa a Ergo poisťovňa už zaplatili pokuty a uhradili tiež svoj záväzok Ministerstvu vnútra (MV) SR.

Poslanci po prerokovaní informácie o krokoch smerujúcich k náprave pri dodržiavaní povinnosti zo strany poisťovní požiadali, aby Rada ÚFT prijala opatrenia v súvislosti s nečinnosťou úradu a aby o nich informovala výbor.

Súvisiace články

Aktuálne správy