Vynútený workoholizmus: Stážista zomrel po tom, čo pracoval v banke 72 hodín v kuse

, the independent Foto:dailymail;google;rex

Nemecký študent Moritz Erhardt navštevoval University of Michigan a bol na stáži v Bank of America v Londýne (BAML). Sedem dní pred koncom letnej praxe nečakane zomrel. Podľa medializovaných správ ho našli v sprche študentskej ubytovne v Bethnal Green vo východnom Londýne. Špekuluje sa aj o epileptickom záchvate.

Jeden anonymný užívateľ na webovej stránky wallstreetoasis.com napísal: "Mŕtveho ho v sprche našiel jeho spolubývajúci. Ide o stážistu BAML (Banking of America and Merill Lynch), ktorý sa vrátil domov o šiestej hodine ráno tretí deň za sebou."

Mnoho komentárov vo vlákne o nešťastí sa zameriava na skutočnosť, čo si všetko museli stážisti vytrpieť, koľko ich nútili pracovať, často krát aj v celú noc, len aby sa dostali k ponúkanému pracovnému miestu. Ďalší komentátor napísal, že prax v banke boli "najhoršie tri mesiace jeho života.“
Nemenovaný bývalý investičný bankár potvrdil, že stážisti boli nútení pravidelne pracovať 14 hodín denne. Iný bankár, ktorý si želal zostať v anonymite, pre denník The Independent povedal: "Stážisti môžu pravidelne pracovať 100 až 110 hodín týždenne, ale všetci sú si toho plne vedomí, že bankovníctvo je tvrdá práca a firma im neustále pripomína ako smerovať hore, ale pri tom neprepáliť svoje schopnosti. Je to po prvýkrát, čo som počul niečo takéto, bankovníctvo je uzavretá komunita."

Priemerný praktikant dokáže v britskej banke zarobiť aj 30-tisíc libier ročne (35-tisíc eur). Ak je šikovný, môže sa to časom zvýšiť na príjem 45-tisíc ročne (52-tisíc eur).

Jeden 20-ročný stážista sa ešte v roku 2011 pre Evening Standard vyjadril, že "pracujete, toľko hodín, koľko budete vyzvaní". A dodal, že pre každého stážistu je najhoršou  nočnou morou  tzv. "čarovný kolotoč, keď vás taxík odvezie domov ráno o siedmej a pred domom na vás čaká, kým sa osprchujete, aby vás mohol odviezť naspäť do kancelárie."

Hovorca BAML Erhartovu smrť potvrdil. Vedúci medzinárodného komunikačného oddelenia John McIvora povedal, že Erhardt bol "veľmi usilovný stážista". "Sme hlboko šokovaní a zarmútení správou o smrti Moritza Erhardta. Bol veľmi obľúbený medzi svojimi rovesníkmi a bol to veľmi pracovitý stážista so sľubnou budúcnosťou v našej spoločnosti. Myslíme na jeho rodinu a vyjadrujeme im našu úprimnú sústrasť v tejto ťažkej chvíli."

Erhardt už absolvoval stáže v Morgan Stanley, spoločnosti Global Investment Banking a Deutsche Bank.

Toto je prepis interného e-mailu rozoslaného obyvateľom ubytovne v Claredale, kde býval aj Erhardt:"Niektorí z vás si mohli všimnúť prítomnosť pohotovostnej služby v priestoroch ubytovne včera večer. Dôvodom bola informácia o incidente jedného z našich obyvateľov. Bohužiaľ dotyčná osoba už nežije. Aby sa zabránilo šíreniu dezinformácie, radi by sme vás oboznámili, že sa nepreukázali žiadne podozrivé okolnosti ohľadom smrti. Incident teraz vyšetruje polícia, preto nie sme schopní poskytnúť žiadne ďalšie informácie. V tejto smutnej chvíli myslíme na jeho rodinu a blízkych."

Súvisiace články

Aktuálne správy