Poisťovne tvrdia, že produkty dôchodkovej reformy majú vytvorené už teraz

Bratislava 10. septembra (TASR) – Poisťovne majú už dnes vytvorené produkty dôchodkovej reformy, klienti však do jej druhého piliera budú môcť vstúpiť až od 1. januára 2005. Uviedol to dnes na tlačovej besede viceprezident Slovenskej asociácie poisťovní (SAP) Roman Holček.

„Vo všeobecnosti možno povedať, že nástroje na zabezpečenie tejto reformy máme v duchu zákona o starobnom dôchodkovom sporení k dispozícii. Nepredpokladám ich zásadné zmeny, ale Úrad pre finančný trh môže zaviesť nové pravidlá, ako sú prvky na zvýšenie bezpečnosti klienta,“ konštatoval Holček.

Dôchodok budú poskytovať poisťovne, ktoré vykonávajú životné poistenie. Aby mohli klienti poberať anuitu, musia si najprv nasporiť stanovenú sumu, za ktorú si neskôr od poisťovne dôchodok zakúpia. Výšku dôchodku budú ovplyvňovať tri hlavné parametre, ako je vývoj priemerného veku, výška úrokových sadzieb, ktoré poisťovne zakalkulujú do ceny produktu a regulácia investovania prostriedkov poisťovní.

Vláda spustením dvoch pilierov dôchodkovej reformy zabezpečí občanom náhradu príjmov vo výške 40 % až 50 %. „Štát tak prenáša zodpovednosť na občana, ktorý sa môže rozhodnúť, či zostane v prvom, povinnom, pilieri, alebo sa zapojí aj do druhého, dobrovoľného. Ten je spojený so vznikom dôchodkových správcovských spoločností, ktoré budú spravovať aktíva jednotlivých subjektov“ uviedol Holček.

Vládna koalícia sa aktuálne dohodla, že rezort práce navrhne dôchodkový kapitalizačný pilier v takej podobe, aby fiškálne dopady jeho zavedenia na verejné financie nepresiahli 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne a zároveň neohrozili skoré naplnenie maastrichtských kritérií 3-% schodku verejných financií z HDP. V najbližšom čase sa má uskutočniť diskusia ako by sa mohol zredukovať doteraz plánovaný 10-% odvod z hrubých miezd obyvateľstva do nových dôchodkových fondov. Strana ANO už prišla aj z konkrétnym znížením odvodu na 6 % a k nižšiemu percentu sa prikláňa aj SMK.

Diskusia o dosahoch dôchodkovej reformy na verejné financie sa rozprúdila potom čo NBS vyjadrila obavy, že príliš razantné naštartovanie reformy môže svojimi počiatočnými tlakmi na vyššie deficity verejných financií ohroziť skoré prijatie eura. Podľa ministra financií Ivana Mikloša teraz bude dôležité aby nedošlo k oneskoreniu vstupu do eurozóny oproti pôvodným plánom s rokom 2008 o viac ako jeden rok.

Prvým krokom rezortu práce k zmierneniu tlakov reformy na verejné financie bolo odloženie presunu invalidného poistenia zo Sociálnej poisťovne do súkromnej sféry.

Súvisiace články

Aktuálne správy