Autovlak využívajú manažéri, turisti aj motorkári

Bratislava 12. marca (TASR) – Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) ponúka službu prepravy vášho automobilu alebo motorky vo vlaku, v ktorom sa veziete aj vy. Vlani ZSSK prepravila vyše 13.700 automobilov. Košičania žijúci v Prahe využívajú túto možnosť najmä pred Veľkou nocou, aby sa spolu s rodinami prepravili na sviatky domov. Autovlak je zároveň ideálne riešenie pre Slovákov, ktorí by radi voľné dni strávili na výlete v Prahe. Medzi najväčšie výhody autovlaku patrí, že vodiči si vo vlaku odpočinú, neriskujú dopravné zápchy a keď sa rozhodnú pre cestovanie v noci v lôžkovom vozni, ušetria peniaze za hotel. Do cieľa prídu oddýchnutí a svojho tátoša i batožinu majú po ruke. Myslíte, že ide o drahý špás? Jazda autovlakom z Košíc do Prahy stojí pre jedného pasažiera a jedno auto do výšky 160 cm iba 54,10 €.

Jazda autovlakom predstavuje pohodlné a bezpečné cestovanie na trasách Košice – Praha a Poprad – Tatry – Praha. Túto službu si pochvaľujú východniari pracujúci v Česku, ktorí sa potrebujú dostať z Košíc do Prahy alebo späť. Vo vlaku sa vezie aj ich auto a oni môžu počas cesty vybavovať pracovné povinnosti alebo oddychovať. V noci si dokonca môžu pospať v lôžkových vozňoch. Je to ideálne riešenie – po celotýždennej vyčerpávajúcej práci si v piatok podvečer v Prahe naložia svoje auto aj s batožinami na vlak a komfortne na víkend cestujú domov na východné Slovensko.
Ďalšou kategóriou spokojných zákazníkov autovlaku sú rodiny s deťmi, ktoré cestujú na dovolenku do Tatier. Celá rodina sa uloží do vlaku a odpočinutí vystúpia v Poprade a potom pokračujú svojím autom, či už na návštevy príbuzných, do lyžiarskych stredísk alebo za turistikou. Rovnakým spôsobom sa opäť vracajú do Čiech.
Ďalšou skupinou cestujúcich, ktorí autovlak preferujú, sú rôzne servisné a dodávateľské firmy. Manažér po skončení pracovnej doby naloží svoje auto s potrebnými pracovnými prostriedkami na vlak, dobre sa vyspí, ráno je v košickej pobočke, uskutoční svoje plány a rovnako sa vráti do Prahy. Nestráca čas, neprenáša ťažké kufre a techniku, ušetrí za hotel.
V letných mesiacoch autovozne využívajú aj majitelia motoriek, ktorí sa takto prepravujú na trase Praha – Poprad a späť. Poprad nevnímajú, ako svoju koncovú stanicu. Ich cieľom je mototuristika po Vysokých Tatrách a okolitých turisticky atraktívnych lokalitách.

Kde a ako sa dá autovlak použiť?

nočné spojenie KOŠICE/PRAHA hl. n. a späť v R 442/443 ŠÍRAVA
denné spojenie KOŠICE/PRAHA hl. n. a späť v EX 120/121 KOŠIČAN
nočné spojenie POPRAD/PRAHA hl. n. a späť v EN 444/445 SLOVAKIA

Pri nočnom cestovaní má cestujúci k dispozícii lôžkový vozeň a pri dennom cestovaní môže využiť občerstvenie v reštauračnom vozni. Rezervačné doklady na prepravu autovlakom v oboch smeroch sú na území Slovenskej republiky vydávané vo všetkých železničných staniciach, ktoré sú vybavené terminálom komplexného vybavenia cestujúcich (KVC) a predávajú medzinárodné cestovné doklady. Rezervácia je možná najskôr 2 mesiace a najneskôr 2 hodiny pred pravidelným odchodom vlaku. Každé auto musí byť sprevádzané najmenej jednou dospelou osobou s vodičským preukazom. Pred odchodom z Košíc je cestujúcim k dispozícii moderne vybavený terminál. Pre samotných cestujúcich sú pripravené vozne – v dennom EX 120/121 KOŠIČAN, kde je radený reštauračný vozeň. Podobne, aj v nočnom spoji EN 444/445 SLOVAKIA čakajú na cestujúcich pohodlné lôžka. Výhodou je možnosť cestovania v EX Košičan v 1. triede pre posádku automobilov za cenu 2. triedy. V špeciálnom dvojpodlažnom autovozni sa prepravujú len motocykle a osobné autá. Od novembra 2012 sa dokonca maximálna výška vozidla posunula na hranicu 2000 mm, čo ocenia majitelia SUV, VAN a off-road. Vyžaduje sa šírka strechy do 1350 mm a maximálna šírka vozidla nesmie presiahnuť 1850 mm.

Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom získajú cestujúci na čísle Kontaktného centra 18 188, pri volaniach zo zahraničia +421 2448 58 188, ktoré má nepretržitú prevádzku, v zákazníckych centrách ZSSK, v osobných pokladniciach ZSSK, na emailovej adrese: info@slovakrail.sk alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Informáciu TASR poskytla riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Slavomíra Šubrtová.

Súvisiace články

Aktuálne správy