Deficit bežného účtu Grécka klesol minulý rok o 73 % na 5,58 mld. eur

Atény 19. februára (TASR) – Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka klesol minulý rok na najnižšiu úroveň od vstupu krajiny do eurozóny. Oznámila to dnes grécka centrálna banka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Schodok bežného účtu klesol v roku 2012 o 73 % na 5,58 miliardy eur z 20,63 miliardy eur v roku 2011. To znamená 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) oproti 9,9 % HDP v predchádzajúcom roku. Podľa centrálnej banky je to najnižšia úroveň schodku bežného účtu od roku 1999. Na porovnanie, najvyšší deficit dosiahlo Grécko v roku 2008, keď schodok bežného účtu predstavoval 14,7 % HDP.
Ako banka dodala, nemalou mierou k tomu dopomohol pokles dovozu, keď v dôsledku rozsiahlej krízy firmy obmedzili dovoz strojov zo zahraničia a domácnosti nákupy spotrebného tovaru. Okrem toho k zníženiu deficitu bežného účtu prispeli aj nižšie platby úrokov po rozsiahlom odpísaní gréckeho dlhu súkromnými investormi.
Vývoz síce vzrástol, no len o 3,8 %. To je podľa ekonómov málo a v budúcnosti sa bude musieť zvýšiť, ak Grécko bude chcieť po oživení ekonomiky udržať platobnú bilanciu v rovnováhe. „Export sa bude musieť zvýšiť, ak nechceme, aby deficit v budúcnosti opäť prudko vzrástol,“ povedal Nikos Magginas, ekonóm v najväčšej gréckej banke National Bank of Greece.
Dovoz klesol o 12 % na 41,6 miliardy eur, uviedla centrálna banka. Viac podrobností v tomto smere neposkytla, no jedna zo štatistík naznačila, do akej miery sa životný štýl Grékov v posledných rokoch zmenil. Zatiaľ čo v roku 2007, teda v poslednom roku pred nástupom gréckej krízy, predali v krajine 21 nových a 37 starších áut Ferrari, v roku 2012 bolo zaregistrované iba jedno nové Ferrari a jedno staršie.
Cestovný ruch, kľúčový sektor gréckej ekonomiky, v minulom roku hospodárstvo príliš nepodporil, keďže tržby v tomto sektore klesli o 4,6 % na 10,02 miliardy eur. Dôvodom je najmä pokles počtu nemeckých turistov, ktorí v minulosti patrili medzi najčastejších zahraničných návštevníkov Grécka, no po zvýšení napätia medzi Aténami a Berlínom sa častejšie rozhodujú pre iné destinácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy