Čo s ropu v najbližšom období a v roku 2013

Na ročnom grafe vývoja ropy vidíme, že od februára 2012 stratila americká ropa WTI do konca roka viac ako 14 %, čo v nominálnom vyjadrení predstavuje viac ako 15 dolárov za 1 barel. Otázkou ostáva, ako sa bude vyvíjať cena tejto komodity v najbližších dňoch, či týždňoch.

Americká ropa WTI už na začiatku roka poukázala na to, že na rast tejto komodity už nie je dostatočný ani rast cien akcií. Aj keď síce došlo k miernemu rastu z úrovne 90 USD/barel, cez hranicu 92 USD/barel na súčasných 93.45 USD/barel, po spečatení dohody o odvrátení pádu z fiškálneho útesu sa cena ropy už smerom nahor nepohla. Od začiatku januára sa tak pohybuje do strany a rezistencia 94 USD/barel sa zdá byť na najbližšie obdobie, pre čierne zlato ťažkým sústom.

Na dlhšie obdobie bude záležať predovšetkým na geopolitických rizikách, ktoré nie sú momentálne príliš aktuálne a samozrejme nové technológie ťažby ropy. Nové náleziská a predovšetkým modernejšie technológie ťažby, umožňujú vyťažiť čoraz viac ropy a to pri predpoklade stagnujúceho dopytu bude tlačiť cenu komodity nadol. Keďže odhady globálneho rastu pre rok 2013 nie sú príliš ružové, a ku koncu roka sa rôzne organizácie, či centrálne banky predbiehali v tom, ktorá skôr reviduje svoj odhad ekonomického rastu smerom nadol , prílišný rast ceny ropy pre tento rok neočakávam.

V polovici decembra sa Ministerstva energetiky  v USA vyjadrilo, že USA v roku 2012 produkovali v priemere asi 6,41 miliónov barelov ropy denne, čo je 14 percentné zvýšenie oproti roku 2011. Podľa najnovších údajov medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) produkcia ropy USA v tomto roku dosiahne úroveň 6,8 mil. barelov za deň, čo by bolo najviac za posledných 20 rokov.

Zásoby ropy, objem jej ťažby v USA a na Blízkom Východe, dopyt po tejto komodite a pokrok v nových technológiách jej ťažby, budú hrať v roku 2013 „prvé husle“, čo sa týka dopadu na vývoj tejto komodity.

Prečítané: 19 x

Súvisiace články

Aktuálne správy