Saxo Bank: Dodávky ropy z Iránu sú na 25 ročnom minime

Cena ropy Brent sa posunula smerom k vyšším hodnotám svojho súčasného pásma, k čomu jej aj cez posilňujúci dolár pomohli najmä zlepšené vyhliadky americkej a čínskej ekonomiky. Ďalším stimulom sa stalo napätie na spotovom trhu, kde sa rozdiel oproti trojmesačnému futures kontraktu vyšplhal až na 2,8 dolára za barel.

Rozdiel medzi cenami oboch typov ropy sa zmenšuje

Rozdiel ceny ropy Brent proti cene ropy typu WTI sa začal zmenšovať. Dôvodom je posun v budovaní podmorského potrubia, ktoré spája Cushing (hlavný uzol pre burzu NYMEX v dodávkach ropy WTI) s rafinériami v okolí Freeporte v Mexickom zálive. Nové potrubie je už takmer hotové a akonáhle začne v priebehu niekoľkých najbližších týždňov plne fungovať, dôjde k navýšeniu prepravnej kapacity zo súčasných 150 tisíc barelov na 400 tisíc barelov ropy denne. To by mohlo uvoľniť napätie v Cushing, kde sa dodávky zvýšili na rekordných 49,2 miliónov barelov vďaka zvýšenej ťažbe ropy nekonvenčnými metódami. Tento previs ponuky bol jedným z hlavných dôvodov zmeny v rozpätí cien ropy typu Brent a ropy WTI, ktorá síce nie bezvýhradne, ale napriek tomu najlepšie vystihuje súčasné svetové ceny ropy.

Produkcia ropy v rámci krajín OPEC klesla podľa agentúry Reuters počas decembra na najnižšiu hodnotu za celý rok. Za prepadom o viac ako 1,1 milióna barelu ropy za deň z aprílových maxím stáli nižšie dodávky z Iránu. Tie sa v súčasnosti kvôli americkým a európskym sankciám nachádzajú najnižšie od roku 1988. Irak a Saudská Arábia medzitým znížili svoju produkciu kvôli slabšiemu svetovému dopytu. To len podčiarkuje súčasný stav svetového trhu, ktorý sa dostal do rovnováhy. A to by malo, podľa názoru Saxo Bank, krátkodobo udržať ceny ropy na uzde, pokiaľ teda nedôjde k ďalšiemu geopolitickému napätiu. Ropa by podľa nás mohla vyrásť až na 115 dolárov, zatiaľ čo podpora by mohla byť na úrovniach 109,40 a 107,50 dolára za barel.

Zemný plyn prepadá najviac za posledné tri roky

Minulú stredu cez svoj ??vlastný útes spadli ceny zemného plynu, a to kvôli jeho nadbytku v podzemných úložiskách a januárovej prognóze, ktorá počíta s miernejšie zimou. Februárový kontrakt sa vtedy v priebehu niekoľkých minút prepadol takmer o deväť percent, čo bol najväčší pokles za posledné tri roky. Cena plynu tak predtým, než umazala polovicu strát, nakoniec dosiahla minima vo výške 3,05 dolára. A pretože sa v nadchádzajúcich dňoch čaká len mierna zima, mohol by dopyt po plyne klesnúť pod sezónnu normu. Za dva mesiace pritom začína ťažobná sezóna, takže by sa zásoby plynu mohli ešte zvýšiť. Vyššie množstvo zemného plynu v podzemných úložiskách po minuloročnej miernej zime vyvolalo prepad cien. Ceny potom opäť stabilizoval až kľúčový prechod z uhlia práve na plyn. Investori sú tak nervózny, že sa tento scenár bude opakovať, a dúfajú, že sa v najbližších týždňoch predpoveď počasia obráti.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Súvisiace články

Aktuálne správy