Za neúspech pomoci chudobným SaS viní Jahnátka

Nečinnosť ministra pôdohospodárstva podľa Ľubomíra Galka zapríčinila to, že Európska komisia vyškrtla Slovensko z programu pomoci v roku 2013.

Zodpovednosť za to, že sociálne slabší občania sa v budúcom roku nedostanú k potravinovej pomoci, nesie minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Na stredajšom tlačovom brífingu na pôde parlamentu to vyhlásil podpredseda strany SaS Ľubomír Galko. Kľúčovým zlyhaním ministerstva pôdohospodárstva bolo podľa Galka to, že v termíne do 31. mája 2012 neinformovalo Európsku komisiu (EK) v Bruseli o podrobnostiach týkajúcich sa realizácie potravinovej pomoci, detailoch programu, harmonograme rozdávania a type rozdávaných potravín. Túto informáciu agrorezort zaslal až 10. júla.

Jahnátkova nečinnosť tak podľa Galka zapríčinila to, že EK vyškrtla Slovensko z programu pomoci v roku 2013. „Ministerstvo tri mesiace rozmýšľalo o tom, aké potraviny nakúpi pre chudobných,“ kritizoval Galko. Všetky rokovania so Združením miest a obcí Slovenska, so Správou štátnych hmotných rezerv, či Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny označil Galko za alibistické tančeky, ktoré mali imitovať snahu v tomto vopred vzdanom, a tým pádom prehranom zápase.

Galkov stranícky kolega Richard Sulík, kritizoval návrh zákona o podpore poľnohospodárskej prvovýroby v roku 2013, ktorý v utorok plénum posunulo do druhého čítania. Problémy poľnohospodárov podľa Sulíka nevyrieši, navyše bude znamenať iba zvýšenú administratívnu záťaž pre Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Sulík tiež zastáva názor, že toto opatrenie otvára priestor korupcii, podvodom a neúčelnom využívaní nafty. „Poľnohospodárom treba pomôcť, ale toto je nesprávna forma pomoci,“ uzavrel Sulík.

Súvisiace články

Aktuálne správy