Dovozcovia alkoholu navrhujú povoliť predaj českých liehovín

Opatrenia zo strany Slovenska sú podľa nich neodôvodnené. Tvrdia, že bezpečnosť svojich výrobkov vedia 100-percentne garantovať.

Jadro celej kauzy s alkoholom obsahujúcim metanol sa od začiatku týka čierneho trhu s liehovinami, a nie veľkých tradičných a overených producentov. Na štvrtkovej tlačovej konferencií to vyhlásil Roman Pócs, predseda Sekcie importérov liehovín pri Zväze obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR. Dovozcovia alkoholu preto kritizovali opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), rezortu financií a pôdohospodárstva týkajúce sa zákazu predaja českých liehovín a navrhli vlastné riešenia, ktoré sa podľa importérov dajú okamžite implementovať a lepšie ochránia zdravie občanov.

Prvým riešením, ktoré dovozcovia alkoholu navrhujú, je okamžité povolenie na predaj liehovín vyrobených v ČR pred 31. decembrom 2011, pretože metanolová kauza sa vzťahuje len na alkohol s tohoročným dátumom výroby. Ďalej navrhujú povolenie predaja alkoholu vyrobeného v tomto roku v prípade, že dovozca preukáže pôvod a zdravotnú nezávadnosť jednotlivých šarží liehovín a spôsob nadobudnutia. Sekcia importérov ďalej navrhuje obnoviť predaj novodovezených českých liehovín s príslušnými „rodnými listami“ a zoznam výrobcov, ktorí preukázali bezpečnosť produktov zverejňovať na internete.

Pavel Dvořáček z Únie výrobcov a dovozcov liehovín z ČR garantoval, že alkohol od renomovaných českých výrobcov je úplne bezpečný. „V žiadnej likérke nenájdete vedľa seba metanol a etanol,“ doplnil Dvořáček. Zároveň vyjadril súhlas s dokazovaním pôvodu alkoholu v skladoch aj nad rámec platnej legislatívy. Na vyjadrenia ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorý navrhol vrátenie českého alkoholu za hranice Slovenska, dovozcovia reagovali tvrdením, že nebudú podnikať kroky v tomto smere, pokiaľ im to nebude prikazovať zákon. Doterajšia legislatíva im to podľa Dvořáčka ani neumožňuje.

Slovensko pristúpilo k úplnému zákazu dovozu alkoholických nápojov vyrobených v Českej republike a predaju alkoholických nápojov s obsahom etanolu nad 20 % dovezených z Českej republiky 18. septembra. Všetky obchodné reťazce museli dať do skladových priestorov všetok alkohol pochádzajúci z Česka.

Súvisiace články

Aktuálne správy