Američania nie sú spokojní s Bushovou hospodárskou politikou

Washington 25. júla (TASR) – Hospodársku politiku prezidenta USA Georgea W. Busha schvaľuje menej ako polovica Američanov. Demokrati ho v súvislosti s očakávaným americkým deficitom štátneho rozpočtu vo výške 450 miliárd USD obviňujú, že rozvrátil americké rozpočtové hospodárenie, ktoré od prezidenta Billa Clintona v roku 2001 prebral v skvelom stave.

G. Bush je kritizovaný aj za dôsledky jeho hospodárskej politiky, ktorá minulý mesiac viedla k miere nezamestnanosti 6,4 %. Bola to jej najvyššia hodnota za posledných 9 rokov.

Podľa najnovšieho prieskum televíznej stanice 52 % Američanov nie je spokojných s prezidentovou hospodárskou politikou.

Na nezvládnutie ekonomických problémov v Kalifornii doplatil guvernér Gray Davis. V spolkovom štáte sa nazbieral dostatok podpisov občanov na jeho odvolanie a vypísanie nových guvernérskych volieb. Podľa zákona stačí na vypísanie nových volieb 900 000 podpisov, ale proti G. Davisovi sa ich nazbieralo vyše 1,6 milióna a ako platných bolo potvrdených 1,3 milióna.

V dejinách Kalifornie je to prvý takýto prípad a v histórii USA druhý. V roku 1921 bol odvolaný guvernér Lynn Frezier v Severnej Dakote.

G. Davisa zvolili na druhé štvorročné obdobie len vlani v novembri. Avšak rast hospodárskych problémov „slnečného amerického štátu“ viedol voličov k tomu, že sa rozhodli pre nové voľby. G. Davis je podľa nich zodpovedný za vysokú nezamestnanosť a nezvládnutie hospodárenia štátu. Dlh Kalifornie dosiahne tento rok 38 miliárd USD. Podľa Kalifornčanov sa ich štát v dôsledku dodatočných daní stal neprijateľný pre podnikateľov, a preto sa dostal do hrozných problémov. G. Davis sa rozhodol, že o guvernérske kreslo sa bude uchádzať znovu. Voľby v Kalifornii sa uskutočnia 7. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy