ECB tvrdí, že nákup dlhopisov je v súlade s jej mandátom

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) - Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen podporil v spore o krízovú politiku banky kurz jej prezidenta Maria Draghiho.

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) – Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen podporil v spore o krízovú politiku banky kurz jej prezidenta Maria Draghiho. Nový program výkupu dlhopisov je v súlade s mandátom centrálnej banky, uviedol Asmussen pre nemecký denník Frankfurter Rundschau.
"Konáme v rámci nášho mandátu, ktorý sa zameriava predovšetkým na garantovanie cenovej stability v strednodobom horizonte pre celú eurozónu." Len mena, pri ktorej neexistujú pochybnosti o jej budúcej existencii, môže byť stabilná. "Práve tieto pochybnosti týkajúce sa existencie eura chceme vziať účastníkom trhu."
Asmussen tým odmietol aj pochybnosti prezidenta nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jensa Weidmanna. Weidmann na zasadnutí Rady guvernérov hlasoval proti Montiho plánu, aby ECB novým nákupom dlhopisov znížila úročenie dlhu krízou zasiahnutých štátov, ako sú Španielsko a Taliansko. Bundesbank nákup dlhopisov dlhodobo kritizuje a považuje ho za neprípustný spôsob financovania štátov z prostriedkov ECB.
Asmussen dáva prednosť tom, aby Grécko zostalo v eurozóne. Upozornil však na to, že postarať sa o to musia samotní Gréci. Prípadný odchod Atén z menovej únie považuje za zvládnuteľný. Zdôraznil však, že by bol veľmi drahý a jeho dôsledkom by bol nižší rast a zvýšenie nezamestnanosti v Grécku, v celej Európe a tiež v Nemecku. ECB sa okrem toho obáva zvýšenia tlaku na ďalšie krízou zasiahnuté krajiny. Podľa Asmussena niekto presne nevie, čo sa by sa stalo po vystúpení nejakej krajiny z eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy