Výhľad českej ekonomiky sa zhoršuje

Praha 9. augusta (TASR) – Banky sa v posledných týždňoch predbiehajú, ktorá viac zníži výhľad českej ekonomiky v tomto roku. Najpesimistickejšou je teraz Citibank, ktorá uvádza, že hrubý domáci produkt (HDP) Česka voči jeho minuloročnej úrovni klesne o 1,1 %. Na budúci rok by mal vzostup dosiahnuť 0,6 %.
ČSOB očakáva pokles HDP o 0,5 % a jeho rast v nasledujúcom roku o 0,8 %. UniCredit Bank predpovedá mínus 0,6 % a v roku 2013 prírastok 1,7 %. Česká národná banka (ČNB) kalkuluje s poklesom 0,9 % v tomto roku a s rastom 0,8 % na budúci rok. Odhad ministerstva financií hovorí o poklese 0,5 % v bežnom roku a o raste v nasledujúcom o 1 %.
Na budúci týždeň bude zverejnený prvý odhad vývoja českého HDP za druhý štvrťrok. Hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek očakáva, že sa výkon českej ekonomiky voči prvým trom mesiacom roka v stálych cenách znížil o 0,3 %. To znamená, že po očistení od sezónnych vplyvov došlo k jeho medziročnému zníženiu o 1,3 %.
Česká ekonomika sa dostala do recesie v poslednom štvrťroku vlani a v prvom štvrťroku 2012 nepriaznivé tendencie zosilneli. Príčinou poklesu sú úsporné opatrenia európskych vlád, ktoré sa prejavujú aj znížením záujmu o české produkty. Ani vláda ČR však z trendu úspor nevybočila a aj jej škrty vo výdavkoch majú nepriaznivý vplyv na dopyt na domácom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy