Experti považujú hospodársky vývoj Grécka za nepredvídateľný

Grécku, ktorého úverová dôveryhodnosť je takmer na nule, zhoršila americká agentúra Standard & Poor's bonitu ešte viac.

Londýn/Brusel 8. augusta (TASR) – Grécku, ktorého úverová dôveryhodnosť je takmer na nule, zhoršila americká agentúra Standard & Poor’s bonitu ešte viac. V utorok (7. 8.) vo večerných hodinách východoamerického času zmenila Grécku výhľad na negatívny, pričom jeho rating zachovala na stupni CCC. Uvedený rating znamená, že nákup gréckych dlhopisov má extrémne špekulačnú povahu. Ak by Atény klesli na stupeň D, znamenalo by to, že úplná platobná neschopnosť krajiny je veľmi pravdepodobná.
Američania posudzujú perspektívu Grécka výrazne horšie ako experti eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Kým odborníci EÚ a MMF predpokladajú, že grécky hrubý domáci produkt (HDP) na budúci rok klesne o 4 až 5 %, Američania odhadujú jeho prepad o 10 až 11 %.
Európska komisia (EK) krátko pred správou S&P potvrdila úlohy gréckej vlády v znižovaní dlhu. Za poskytovanie medzinárodnej finančnej pomoci bude musieť krajina za osem rokov znížiť štátny dlh na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Hovorca EK v utorok nepotvrdil správu, ktorú priniesol americký denník Wall Street Journal, že sa MMF usiluje o zmenu podmienok pre poskytovanie úveru Grécku.
Podľa denníka, ktorý sa odvoláva na anonymný zdroj z MMF, ak by Atény dosiahli do roku 2020 pokles dlhu na 100 % HDP, odpustila by sa im ďalšia časť dlhu. Experti však upozorňujú, že v biednom stave, v akom sa nachádza grécka ekonomika, sú také ciele výmyslami. Hospodársky vývoj krajiny sa považuje za nepredvídateľný.
Podľa EK je teraz štátny dlh Grécka na úrovni 160 % HDP.
V utorok (7. 8.) si Grécko na kapitálovom trhu zabezpečilo 812,5 milióna eur. Uviedla to dlhová agentúra PDMA. Atény si požičali peniaze na 26 týždňov na úrok 4,7 %. Na získanie úverov na päť až 10 rokov grécka vláda nemôže ani len pomyslieť. Hlavné sumy na prežitie dostáva Grécko z eurovalu EÚ a zdrojov MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy