Kvóta Slovenska v MMF sa zvýši na viac ako 1 mld. SDR

Na navýšení členských kvót sa členovia Medzinárodného menového fondu (MMF) dohodli v reakcii na krízu ešte v roku 2009. Slovenská kvóta tak stúpne zo súčasných 427,5 mil. SDR na 1,001 mld. SDR.

Členská kvóta Slovenska v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) sa navýši na viac ako dvojnásobok. Kabinet Roberta Fica v piatok odsúhlasil návrh na zvýšenie členskej kvóty Slovenska v MMF zo súčasných 427,5 mil. SDR (Special Drawing Rights – zvláštne práva čerpania) na 1,001 mld. SDR. Toto navýšenie vyplýva z rezolúcie fondu z roku 2009, ktorá bola prijatá v reakcii na globálnu finančnú krízu. Výsledkom zvýšenia kvót jednotlivých členov MMF bude zdvojnásobenie celkového objemu kvót vo fonde z 238,4 mld. SDR na úroveň približne 476,8 mld. SDR.

Zvýšenie kvóty podľa materiálu, ktorý v piatok prerokovala vláda, odzrkadľuje hospodársky rast krajiny a prispeje k posilneniu pozície Slovenska v MMF. Výsledkom tak bude zvýšenie hlasovacích práv krajiny zo súčasných 0,2 % na 0,23 %. Navýšenie kvót je podľa materiálu významné aj z hľadiska možnej alokácie SDR a predstavuje kritérium pre množstvo finančných zdrojov, ktoré krajina môže z fondu čerpať.

Navýšenie kvóty z MMF bude financovať Národná banka Slovenska. Z rozpočtu sa bude vykrývať iba úrokové rozdiely. „Príslušná rezerva na krytie rozdielu výnosových a nákladových úrokov vyplývajúcich Národnej banke Slovenska v súvislosti so zvýšením členskej kvóty SR v Medzinárodnom menovom fonde je zakomponovaná v rokoch 2012 – 2014 v celkových výdavkoch spojených so správou štátneho dlhu,“ konštatuje sa v materiáli, ktorý schválila vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy