Samsung Electronics zvýšil v 2. kvartáli prevádzkový zisk o 80 %

Soul 6. júla (TASR) – Samsung Electronics uviedol, že podľa predbežného odhadu jeho prevádzkový zisk v 2. kvartáli medziročne vyskočil takmer o 80 %. Podľa analytikov je za prudkým rastom zisku predovšetkým vysoký dopyt po mobilných telefónoch Samsung Galaxy.
Prevádzkový zisk najväčšieho svetového výrobcu pamäťových čipov, mobilných telefónov, plochých obrazoviek a televízorov dosiahol za trojmesačné obdobie od apríla do konca júna 6,5 bilióna až 6,9 bilióna KRW (4,6 miliardy až 4,9 miliardy eur). To je o 79 % viac ako v rovnakom období vlani, informoval koncern v emailovej správe bez poskytnutia detailov. Tržby sa odhadujú na 46 biliónov až 48 biliónov KRW, čo je o 19 % viac ako pred rokom.
Aj keď Samsung nezverejnil čísla pre jednotlivé divízie, analytici predpokladajú, že zisk divízie mobilnej komunikácie dosiahol v 2. štvrťroku až 4,4 bilióna KRW, čo znamená asi 65 % z celkového prevádzkového zisku koncernu.
Odhad prevádzkového zisku je v súlade s prognózami analytikov. Znamená tiež, že Samsung v 2. štvrťroku prekoná svoj doterajší rekordný zisk 5,85 bilióna KRW z 1. kvartálu 2012. Odhad tržieb je však o niečo nižší, než očakávania analytikov, ktorí v priemere prognózovali tržby na úrovni 50 biliónov KRW.
„To znamená, že globálny dopyt po informačných a technologických produktoch bol počas druhého štvrťroka nižší, než sa očakávalo,“ uviedol Song Myung-sub, analytik spoločnosti Hi Investment and Securities.

Súvisiace články

Aktuálne správy