Europoslanci požadujú legislatívu, ktorá podporí koncepty Hermana Van Rompuya

Štrasburg/Brusel 4. júla (TASR) – Najnovšie závery Európskej rady idú správnym smerom v riešení krízy v eurozóne, situácia je však natoľko naliehavá, že Európska komisia (EK) musí predstaviť už v septembri návrh novej legislatívy, ktorá by uviedla do života štyri koncepty predstavené v návrhu Hermana Van Rompuya. Na tomto uznesení sa dnes dohodli poslanci Európskeho parlamentu (EP).
Uznesenie europoslancov predstavuje formálnu odpoveď europarlamentu na summit EÚ z minulého týždňa.
Uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 501 (za) ku 132 (proti) ku 38 (zdržalo sa), víta kroky smerom k prelomeniu bludného kruhu medzi bankami a štátnym dlhom a záväzok k fiškálnej konsolidácii, ktorá bude podporovať rast. Závery summitu predstavujú podľa poslancov "dôležitý krok pre EÚ ako celok na ceste k plne funkčnej bankovej únii".
Návrh Van Rompuya o užšej integrácii v bankovej, fiškálnej, ekonomickej a politickej oblasti je podľa europoslancov dobrým východiskovým bodom, po ktorom však musia nasledovať reálne kroky. Poslanci EP zároveň upozornili, že do tohto reformného procesu musia byť zapojení okrem inštitúcií EÚ a národných parlamentov aj sociálni partneri a občianska spoločnosť.
Europoslanci privítali záväzok vytvoriť z budúceho sedemročného rozpočtu EÚ (2014-2020) nástroj rastu, zdôraznili však, že dosiahnutie dohody na viacročnom finančnom rámci je možné iba za predpokladu reformy vlastných zdrojov EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy