Nebude to chlieb, ale zrejme bravčové mäso, ktoré najskôr zdražie na Slovensku. Prvé odhady mäsiarov hovoria o zvýšení cien bravčového o desať až pätnásť percent.Od augusta v dôsledku zvýšenej spotrebnej dane zdražie aj pivo - fľaška desiatky bude stáť o 1,20 Sk a dvanástka o 1,40 Sk viac ako doteraz.Názory, ako sa do zvýšenia cien základných potravín premietne v dôsledku sucha nižšia úroda obilia, sa rôznia."Nižšia úroda obilia síce pôsobí ako strašiak, ale skutočnou príčinou rastu cien bravčového je zvýšenie farmárskych cien v Česku," povedal podpredseda Zväzu mäsiarov Marián Užák.Poľnohospodári až doteraz predávali ošípané po 35 - 36 Sk/kg, kým v Čechách, odkiaľ naši mäsiari až doposiaľ dovážali lacné bravčové mäso, stojí kilogram suroviny už 42 korún.
BRATISLAVA – Nebude to chlieb, ale zrejme bravčové mäso, ktoré najskôr zdražie na Slovensku. Prvé odhady mäsiarov hovoria o zvýšení cien bravčového o desať až pätnásť percent.
Od augusta v dôsledku zvýšenej spotrebnej dane zdražie aj pivo – fľaška desiatky bude stáť o 1,20 Sk a dvanástka o 1,40 Sk viac ako doteraz.
Názory, ako sa do zvýšenia cien základných potravín premietne v dôsledku sucha nižšia úroda obilia, sa rôznia.
„Nižšia úroda obilia síce pôsobí ako strašiak, ale skutočnou príčinou rastu cien bravčového je zvýšenie farmárskych cien v Česku,“ povedal podpredseda Zväzu mäsiarov Marián Užák.
Poľnohospodári až doteraz predávali ošípané po 35 – 36 Sk/kg, kým v Čechách, odkiaľ naši mäsiari až doposiaľ dovážali lacné bravčové mäso, stojí kilogram suroviny už 42 korún. „Ak budeme doma nakupovať drahšie mäso, pretože…
Celý článok si môžete prečítať tu »».