Bravčové zdražie skôr ako chlieb

Nebude to chlieb, ale zrejme bravčové mäso, ktoré najskôr zdražie na Slovensku. Prvé odhady mäsiarov hovoria o zvýšení cien bravčového o desať až pätnásť percent.Od augusta v dôsledku zvýšenej spotrebnej dane zdražie aj pivo - fľaška desiatky bude stáť o 1,20 Sk a dvanástka o 1,40 Sk viac ako doteraz.Názory, ako sa do zvýšenia cien základných potravín premietne v dôsledku sucha nižšia úroda obilia, sa rôznia."Nižšia úroda obilia síce pôsobí ako strašiak, ale skutočnou príčinou rastu cien bravčového je zvýšenie farmárskych cien v Česku," povedal podpredseda Zväzu mäsiarov Marián Užák.Poľnohospodári až doteraz predávali ošípané po 35 - 36 Sk/kg, kým v Čechách, odkiaľ naši mäsiari až doposiaľ dovážali lacné bravčové mäso, stojí kilogram suroviny už 42 korún.

BRATISLAVA – Nebude to chlieb, ale zrejme bravčové mäso, ktoré najskôr zdražie na Slovensku. Prvé odhady mäsiarov hovoria o zvýšení cien bravčového o desať až pätnásť percent.

Od augusta v dôsledku zvýšenej spotrebnej dane zdražie aj pivo – fľaška desiatky bude stáť o 1,20 Sk a dvanástka o 1,40 Sk viac ako doteraz.

Názory, ako sa do zvýšenia cien základných potravín premietne v dôsledku sucha nižšia úroda obilia, sa rôznia.

„Nižšia úroda obilia síce pôsobí ako strašiak, ale skutočnou príčinou rastu cien bravčového je zvýšenie farmárskych cien v Česku,“ povedal podpredseda Zväzu mäsiarov Marián Užák.

Poľnohospodári až doteraz predávali ošípané po 35 – 36 Sk/kg, kým v Čechách, odkiaľ naši mäsiari až doposiaľ dovážali lacné bravčové mäso, stojí kilogram suroviny už 42 korún. „Ak budeme doma nakupovať drahšie mäso, pretože…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy