Agentúra Egan-Jones znížila rating Španielska

New York 29. mája (TASR) – Agentúra Egan-Jones Ratings dnes znížila úverový rating Španielska, tretíkrát za menej ako jeden mesiac na BB- z B. Dôvodom je zlá situácia v bankovom sektore.
Dnešné zníženie ratingu je oveľa výraznejšie ako minulý týždeň a koncom apríla. Egan-Jones Ratings to odôvodnila rastom nákladov Španielska na obsluhu jeho dlhov, zhoršením stavu verejných financií a obavami, že vláda štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny potrebuje viac peňazí na sanáciu bankového sektora.
Španielske banky zápasia so stratami z nesplácaných úverov, ktoré poskytli klientom v čase realitnej bubliny. Krajina sa pritom prepadla do recesie a jej schodok verejných financií sa vlani výrazne prehĺbil. To znepokojuje investorov, ktorí sa obávajú, že zlá situácia v bankovom sektore prinúti vládu, aby požiadala o záchranný úver.
Aj agentúra Standard & Poor’s minulý mesiac znížila Španielsku rating o dva stupne na BBB- z A. Ďalšie agentúry, Moody’s a Fitch zatiaľ nerozhodli o ratingu Španielska. Moody’s hodnotí úverovú bonitu krajiny ratingovou známkou A3 a Fitch A. Všetky tri agentúry ale dali Španielsku negatívny výhľad, čo znamená, že jej môžu rating v budúcnosti zhoršiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy