Od decembra náhrada len 90 % hodnoty nedostupných vkladov

Bratislava 18. júla (TASR) – Novelou zákona o ochrane vkladov, ktorú dnes schválila vláda SR, budú môcť vkladatelia od 1. decembra tohto roka získať len 90-% náhradu svojich nedostupných vkladov, a to do výšky 30-násobku priemernej mesačnej mzdy. Od polroka budúceho roka sa pritom zákonná ochrana vkladov zvyšuje na 40-násobok priemernej mesačnej mzdy. Novela zároveň prinesie ochranu vkladov pre niektoré druhy právnických osôb (PO) neziskového charakteru.

Nová právna úprava ruší osobitnú ochranu vkladov stavebného sporiteľa (v súčasnosti do výšky 60-násobku priemernej mesačnej mzdy) a upravuje sa rovnakými podmienkami ako pre nestavebného sporiteľa.

Dňom vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) sa v SR maximálna možná výška náhrady za nedostupné vklady zvýši na 20 000 EUR v prepočte na slovenské koruny a v súlade s právom EÚ sa má začať uplatňovať aj ochrana vkladov ďalších právnických osôb – podnikateľov. Novelou zákona sa má zabezpečiť aj úprava a spresnenie ustanovení o ročných a mimoriadnych príspevkoch bánk do FOV. Účinnosť predloženého zákona sa navrhuje od 1. decembra 2001.

Súvisiace články

Aktuálne správy