Nórsko presúva ropné miliardy preč z Európy

Oslo 31. marca (TASR) – Nórsko presúva miliardy, ktoré získalo z ťažby ropy, mimo Európu. Štátny ropný fond by mal v budúcnosti vyše polovicu svojich prostriedkov investovať na iných kontinentoch. Nórsko týmto spôsobom reaguje na straty spôsobené európskou dlhovou krízou.
Nórsko má po dvoch rokoch krízy eurozóny jasno, pri investíciách svojich ropných príjmov bude uprednostňovať destinácie mimo Európy. V súčasnosti je približne 54 % z 3,3 bilióna NOK (434 miliárd eur), ktoré sú v štátnom ropnom fonde, uložených v Európe. Tento podiel by mal klesnúť na približne 40 %. Časť z týchto prostriedkov chce Nórsko presunúť do USA. Ďalšiu časť investuje v rozvíjajúcich sa krajinách, pričom podiel prostriedkov investovaných v týchto krajinách by mal vzrásť zo 6 % na 10 %.
Nórska vláda vlani stratila zo svojich investícií v eurozóne 2,5 %. Manažéri štátneho fondu vlani znížili objem dlhopisov vysoko zadlžených štátov eurozóny v jeho portfóliu približne o 40 % na 57 miliárd NOK, aby predišli ďalším stratám. Z toho pripadajú približne 3 % alebo asi 210 miliónov eur na grécke štátne dlhopisy. Nórska centrálna banka (Norges Bank), ktorá má na starosti správu tohto, de facto dôchodkového fondu, ostro kritizovala reštrukturalizáciu gréckeho dlhu, na ktorom sa Atény dohodli začiatkom marca.
Aj napriek stratám z investícií objem prostriedkov vo fonde vďaka stálym príjmom z predaja ropy vlani vzrástol o 8 %. To znamená, že v absolútnych číslach sa investície v Európe neznížia, uviedol nórsky minister financií Sigbjorn Johnson. Nové geopolické prerozdelenie investícií je postupný proces, upozornil, aj keď neuviedol žiaden časový plán.
Nórska vláda oficiálne zdôvodňuje zmenu investičnej stratégie novými poznatkami týkajúcimi sa rizík spojených s vývojom výmenných kurzov. Fond sa doteraz sústreďoval predovšetkým na Európu, pretože tam sídlia najdôležitejší obchodní partneri Nórska. Takže do krajiny prúdili eurá, ktoré sa dajú bez problémov investovať v eurozóne. Zároveň Nórsko týmito investíciami dosiahlo, že si kedykoľvek bude môcť ich predajom zabezpečiť eurá pre dovoz z okolitých krajín. Podľa ministerstva financií sú však tieto výhody menšie, než sa doteraz predpokladalo.
Informoval o tom Fianancial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy