Portugalsko znížilo rozpočtový deficit v roku 2011 na 4,2 % HDP

Lisabon 31. marca (TASR) – Portugalsku sa v roku 2011 podarilo výrazne znížiť rozpočtový deficit, a to na 4,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oznámil to v piatok (30.3.) portugalský štatistický úrad INE.
Zadlžená krajina pritom prisľúbila medzinárodným veriteľom, že deficit zredukuje v roku 2011 tak, aby neprekročil 5,9 % HDP. Výsledok je tak podstatne lepší, aj keď vláda očakávala schodok rozpočtu na úrovni len 4 % HDP. Tento rok by sa mal mierne zvýšiť na 4,5 % HDP.
Hlavným dôvodom výrazného zníženia rozpočtového schodku je však jednorazové presunutie zhruba 6 miliárd eur z dôchodkových fondov štyroch veľkých portugalských bánk do štátneho rozpočtu. Tento krok sa podieľal na znížení schodku o zhruba 3,5 %, čo znamená, že bez neho by rozpočtový deficit Portugalska dosiahol za minulý rok 7,5 % HDP.
V roku 2010 ešte Portugalsko dosiahlo rozpočtový deficit 9,8 % HDP a muselo ako tretia krajina po Grécku a Írsku požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Tú získalo v apríli 2011, avšak podmienkou boli tvrdé úsporné opatrenia a zníženie rozpočtového deficitu pod 3 % HDP v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy