Austrálsky parlament schválil vysokú daň zo zisku z ťažby surovín

Canberra 19. marca (TASR) – Austrálsky parlament dnes schválil návrhy zákonov umožňujúce zavedenie 30-% dane zo zisku z ťažby železnej rudy a uhlia. Rozhodnutie je veľkým víťazstvom premiérky Julie Gillardovej a jej menšinovej vlády.
Senát schválil návrh zákona v pomere 38 hlasov za a 32 hlasov proti a umožnil tak vláde získať do rozpočtu viac peňazí od firiem v rýchlo sa rozmáhajúcom sektore. Ten ťahá dopredu najmä rastúci dopyt po surovinách v Číne a Indii. Práve dopyt po nerastných surovinách zabránil prepadu austrálskej ekonomiky v čase hospodárskej krízy do recesie. Na druhej strane vytvoril podľa vlády takzvanú "patchworkovú ekonomiku," v ktorej sektory mimo toho ťažobného zápasia so silným austrálskym dolárom a nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov, keďže vysoké platy v banskom priemysle im berú pracovníkov.
Daň sa bude týkať zhruba 30 spoločností vrátane ťažobných gigantov ako BHP Billiton, Rio Tinto a Xstrata, pričom v prvých troch rokoch by mala štátu priniesť okolo 10,6 miliardy austrálskych dolárov (8,51 miliardy eur). V prvom finančnom roku, ktorý sa začína 1. júla, by daň mala do rozpočtu priniesť 3,7 miliardy AUD.
"Toto je skutočne historický deň pre ekonomickú reformu, ako aj pre spravodlivý systém v Austrálii," povedal minister financií Wayne Swan. Vláda plánuje príjmy z dane použiť práve v prospech sektorov, ktorým sa darí menej a na zníženie firemnej dane z terajších 30 na 29 %.
Malým firmám s ročnými tržbami pod 2 milióny AUD by sa daň mala znížiť už od 1. júla tohto roka. S tým počíta návrh zákona, ktorý by mal parlament dostať tento týždeň. Väčším spoločnostiam by daň mala na rovnakú úroveň klesnúť od 1. júla 2013, pričom návrh zákona by sa mal do parlamentu dostať v máji.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy