Domov sociálnych služieb opúšťa starý kaštieľ, sťahujú sa do mesta

Lučenec 27. februára (TASR) – Klienti domova sociálnych služieb v Lučenci sa do konca marca vysťahujú zo starého nevyhovujúceho kaštieľa. Ako pre TASR povedala riaditeľka domova Alena Kelemenová, samotný kaštieľ prestanú využívať, no v jeho areáli zostáva ešte jedna budova, ktorá bude slúžiť pôvodnému účelu. Klientov presťahujú najmä do opravenej vily priamo v meste. Nové bývanie našli v bývalej vile na ulici Jozefa Dekréta Matejovie v bývalom detskom domove.
Domov sociálnych služieb Slatinka využíval priestory starého kaštieľa z roku 1896 už od roku 1951. Budova však nie je vhodná na poskytovanie sociálnych služieb. Okrem vysokých prevádzkových nákladov tam nevedeli prispôsobiť potrebám vnútorné priestory. Prestavba nebola možná, pretože kaštieľ je historickou pamiatkou. "Banskobystrický samosprávny kraj pri transformácii sociálnych služieb sľúbil zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb na vyššiu úroveň, čo v kaštieli nebolo možné zrealizovať. Hľadali sme preto v spolupráci s vedením domova náhradné priestory," vysvetlil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka.
Nové priestory našli na ulici Jozefa Dekréta Matejovie v Lučenci. Dvojpodlažná vila v minulosti slúžila ako psychiatrické oddelenie tamojšej nemocnice, neskôr ju prerobili na detský domov. Správa domova sociálnych služieb tam môže teraz presťahovať 18 až 20 klientov. Budova prešla menšou rekonštrukciou za 70 tisíc eur. Vymenili na nej okná a vonkajšie múry zateplili. "Nové priestory dávajú našim klientom aj nové možnosti. Doteraz žili v okrajovej časti. Bližšie k centru sa rozširujú aj možnosti ich vyžitia. Po slávnostnom odovzdaní sa klienti začnú sťahovať do nových priestorov a dvere kaštieľa môžeme po dlhých 50 rokoch definitívne zavrieť," dodala riaditeľka DSS Slatinka Alena Kelemenová.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy