Krajiny BRICS podporia eurozónu výmenou za väčší vplyv v MMF

Mexico City 26. februára (TASR) – Reformujúce sa ekonomiky sú ochotné poskytnúť viac financií na riešenie dlhovej krízy eurozóny, očakávajú však väčšie právomoci v rámci Medzinárodného menového fondu (MMF). Povedal to na schôdzke ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk štátov skupiny G20 brazílsky minister financií Guido Mantega. Zároveň vyzval štáty eurozóny, aby sami posilnili svoj stály euroval. Nemecko, najväčšia ekonomika eurozóny, už avizovalo, že o prípadnom navyšovaní úverovej kapacity eurovalu rozhodne jeho vláda v marci.
"Reformujúce sa ekonomiky podporia eurozónu pri splnení dvoch podmienok: prvou je, že eurozóna sama posilní svoj ochranný val, a druhou, že sa zrealizuje reforma (v oblasti hlasovacích práv) v MMF," povedal Mantega. Dodal, že čo sa týka otázky posilnenia ochranného valu Európou, väčšina štátov zdieľa podobný názor.
Diskusie o zvýšení úverovej kapacity stáleho eurovalu zatiaľ brzdí Nemecko, ktorého vláda niekoľkokrát dala najavo, že súčasný objem je dostatočný. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble ale na zasadnutí finančníkov z G20 uviedol, že štáty eurozóny by v marci mali rokovať o navýšení úverovej kapacity eurovalu a nemecká vláda by o tejto veci mala rozhodnúť do konca budúceho mesiaca. Zároveň predpokladá, že nemecký parlament by prípadné rozhodnutie o navýšení úverovej kapacity zo strany vlády mal schváliť.
Informoval o tom server BBC a agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy