Čarovný prútik na riešenie vysokých cien pohonných látok neexistuje

Washington 25. februára (TASR) – Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu neexistuje jednoduché riešenie na súčasný rast cien energií a návrhy republikánov považuje len za lacný trik na upútanie pozornosti.
"Je známe, že neexistuje žiadny čarovný prútik, ktorý by znížil ceny pohonných látok alebo našu závislosť od dovozu ropy zo zahraničia," povedal dnes Obama v prejave v rozhlase. "To, čo však môžeme urobiť, je presadzovať naše priority a pokračovať v úsilí tento problém vyriešiť," dodal.
Ceny ropy sa pomaly začínajú približovať k minuloročným maximám, pod čo sa podpísalo najmä rastúce napätie okolo jadrového programu Iránu. Západné štáty sa rozhodli uvaliť na Irán sankcie a medzi nimi aj na dovoz ropy, čo vyvoláva obavy z nedostatku komodity na trhu. Rast cien ropy je síce v jarných mesiacoch bežný, avšak v tomto roku prišiel pre spomínané obavy podstatne skôr. Irán je totiž jedným z najväčších vývozcov ropy na svete.
Podľa analytikov sa ceny pohonných látok zvýšia v USA do konca apríla na 4,25 USD (3,17 eura) za galón (1,12 USD/liter) a prekonajú tak rekord z roku 2008, keď dosiahli 4,11 USD/galón. Pritom každý rast cien pohonných látok o 1 cent stojí ekonomiku podľa analytikov 1,4 miliardy USD.
Obama uviedol, že republikáni majú jediné riešenie: otváranie ďalších ložísk. Niektorí kongresmani za Republikánsku stranu obviňujú Obamu, že blokuje prístup k novým ložiskám ropy a plynu, čo by situáciu pomohlo riešiť. To prezident odmietol a uviedol, že ich návrh nie je žiadnym riešením, keďže Spojené štáty už otváranie nových ložísk umožňujú.
Prezident namiesto toho presadzuje trvalejšie riešenie, ktorým je presun k alternatívnym zdrojom energií a zníženie spotreby tradičných palív. Nepriamo ho podporili aj ekonómovia, ktorí tvrdia, že ani Obama, ani žiadna z politických strán nedokáže urobiť veľa so súčasnými vysokými cenami pohonných látok. Určite nie v najbližšom období.

Súvisiace články

Aktuálne správy