Slováci patria medzi najnespokojnejších sporiteľov v Európe

Bratislava 25. februára (TASR) – Slovenskí sporitelia sa podľa spokojnosti s výškou svojich úspor zaradili na predposledné miesto spomedzi európskych krajín. Slováci pritom vnímajú svoje úspory horšie než signalizujú oficiálne štatistiky. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu ING Bank.
Viac ako 50 % Slovákov vníma svoju finančnú situáciu oproti minulosti horšie, pretože ceny podľa nich rastú rýchlejšie ako ich príjem. Nespokojnosť vládne aj so sumou, ktorú pravidelne minú na osobné výdavky. "Viac negatívne ovplyvnení súčasnou ekonomickou situáciou sú Slováci vo vyššom veku, dôchodcovia, ženy a nezamestnaní," priblížil analytik ING Bank Eduard Hagara. Najspokojnejší s výškou svojich úspor sú muži, študenti a celkovo mladší spotrebitelia.
Vo všeobecnosti u Slovákov nevládne spokojnosť so svojimi úsporami – len 28 % vyjadrilo v prieskume spokojnosť s nasporenou sumou. Ako najčastejší dôvod sporenia až 65 % Slovákov uvádza prípad neočakávaných výdavkov, zatiaľ čo platenie bežných výdavkov sú dôvodom sporenia 45 % obyvateľov Slovenska.
Pri otázke formy sporenia až 78 % Slovákov uviedlo sporenie na bežných účtoch a naopak len 12 % investuje do podielových fondov, dlhopisov či akcií. Zároveň až 43 % Slovákov podľa prieskumu sporí aj doma vo forme hotovosti. Slovenskí sporitelia tak stále patria v Európe medzi najkonzervatívnejších v spôsobe sporenia.
Vysokú spokojnosť so svojimi úsporami potvrdili krajiny ako Luxembursko, Holandsko, ale aj susedné Poľsko. Za najčastejšie príčiny sporenia v iných krajinách Európy obyvatelia uvádzajú najmä kúpu dovolenky, auta, elektrických spotrebičov, alebo špeciálnych módnych tovarov.

Súvisiace články

Aktuálne správy