Peniaze do zahraničných bánk presunuli aj grécki politici a ich rodiny

Atény 24. februára (TASR) – Grécka vláda dnes varovala poslancov podozrivých z presúvania peňazí do zahraničia, že zverejní ich mená. Zistenie, že aj niekto z poslancov presunul do zahraničia peniaze z gréckej banky, podráždilo ministra financií, ktorý len nedávno obyvateľov Grécka vyzval, aby svoje peniaze zo zahraničia vrátili späť do finančne podvyživených domácich bánk.
Gréci vybrali od začiatku krízy v roku 2009 z bánk vklady za zhruba 65 miliárd eur. Väčšinu si uložili v domácich sejfoch, po ktorých dopyt prudko vzrástol, no približne 16 miliárd eur presunuli do zahraničných bánk. Väčšina z týchto peňazí smerovala do Británie, na druhom mieste bolo Švajčiarsko.
Tento týždeň však prokurátor Panagiotis Nikoludis zodpovedný za oblasť boja proti praniu špinavých peňazí, vyhlásil, že jeden z gréckych poslancov presunul v polovici minulého roka do švajčiarskej banky 1 milión eur.
Grécke médiá sa snažili zistiť o koho ide, zatiaľ sa však k ničomu nedopátrali. Minister financií Evangelos Venizelos povedal, že aj keď dotyčný poslanec zákon vyslovene neporušil, v súčasnosti to nie je podstatné. "Je rozdiel medzi tým, čo je nezákonné a čo je nemorálne," vyhlásil Venizelos v parlamente s tým, že v Grécku sú politici alebo príbuzní politikov, z ktorých každý presunul do zahraničia v roku 2011 viac než 100.000 eur.
"Tieto mená si v priebehu dňa zistíme a odovzdáme predsedovi parlamentu. Poslanci budú potom vyzvaní, aby svoje kroky vysvetlili," povedal Venizelos, ktorý upozornil, že nie tak dávno vyzýval bežných Grékov, aby svoje peniaze vrátili do gréckych bánk. "Dúfam, že politici a ich príbuzní pôjdu príkladom," dodal minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy