Čistý zisk španielskej firmy Telefónica vlani klesol o 47 % na 5,4 mld. eur

Madrid 24. februára (TASR) – Čistý zisk španielskej telekomunikačnej spoločnosti Telefónica v roku 2011 klesol medziročne takmer o polovicu v dôsledku zníženia príjmov a tiež pre náklady na reštrukturalizáciu.
Čistý zisk najväčšej telekomunikačnej spoločnosti v eurozóne sa vlani prepadol medziročne o 47 % na 5,40 miliardy eur, ale analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že bude ešte nižší a dosiahne 4,46 miliardy eur.
Prevádzkový zisk firmy pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) v roku 2011 poklesol o 22 % na 20,2 miliardy eur z 25,8 miliardy eur v roku 2010, zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahne 21,1 miliardy eur.
Tržby spoločnosti v minulom roku vzrástli o 3,5 % na 62,8 miliardy eur, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov. Telefónica predpovedá, že v tomto roku sa jej tržby zvýšia viac ako o 1 %.
Telekomunikačný gigant vlani vyčlenil 2,7 miliardy eur na prepustenie 20 % zamestnancov v Španielsku, aby zmiernil pokles tržieb na domácom trhu, ktorý zápasí s veľkou nezamestnanosťou. Španieli preto húfne opúšťajú Telefónicu, ktorá kedysi dominovala na domácom trhu, a prechádzajú k operátorom s lacnejšími službami.
Na ilustráciu, tržby spoločnosti Telefónica v Španielsku vlani klesli medziročne o 7,6 %, zatiaľ čo v Latinskej Amerike vzrástli o 13,5 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy