Banky zvýšili odhad tohtoročného rastu HDP na 0,9 %

Výhľad koncoročnej inflácie meranej národným indexom pre tento rok bankoví analytici navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 2,4 %

Vyhliadky bankových domov ohľadom hospodárskeho vývoja na Slovensku sa vo februári mierne zlepšili. Podľa februárového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi totiž slovenské hospodárstvo v tomto roku reálne stúpne o 0,9 %, kým v januári v priemere očakávali rast o 0,1 percentuálneho bodu pomalší. Za pozitívnejšie odhady môžu aj zverejnené dáta za štvrtý štvrťrok minulého roka, v ktorom ekonomika rástla nad očakávania 3,4-percentným tempom. Za celý rok 2011 by tak ekonomika Slovenska mala stúpnuť o 3,3 %.

Spolu s miernym navýšením odhadu hospodárskeho rastu však bankoví analytici mierne zvýšili aj prognózu rastu cien. Výhľad koncoročnej inflácie meranej národným indexom pre tento rok tak navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 2,4 %. Prognózu harmonizovanej inflácie ponechávajú banky na úrovni 2,5 %. Napriek tomu by však mala národná inflácia výrazne spomaliť z vlaňajších 4,4 % a harmonizovaná z 4,6 %.

Predpovede bankových analytikov tak napriek miernemu zvýšeniu očakávania hospodárskeho rastu zostávajú pesimistickejšie ako prognózy štátnych a ďalších relevantných inštitúcií. Ministerstvo financií napríklad vo februári znížilo svoju prognózu hospodárskeho rastu na 1,1 %, Európska komisia dokonca navýšila svoj odhad rastu hospodárstva SR o 0,1 bodu na 1,2 %. Národná banka Slovenska podľa poslednej prognózy ešte z decembra predpokladá hospodársky rast na tento rok na úrovni 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy