Slovenský index ekonomickej mizérie je najhorší od roku 2006

Bratislava 23. februára (TASR) – Hospodárska mizéria bola vlani na Slovensku najvyššia od roku 2006. Ukázal to index hospodárskej mizérie, o ktorom dnes informovala Poštová banka. "Tento pomerne depresívne znejúci ukazovateľ vychádza z predpokladu, že rýchly rast cien a zvyšujúca sa nezamestnanosť negatívne ovplyvňujú ekonomické prostredie a životnú úroveň," uviedla banka.
Index predstavuje súčet priemernej miery inflácie a nezamestnanosti za určité obdobie. Platí preto, že čím je hodnota indexu vyššia, tým je na tom daná krajina horšie. V roku 2011 sa nezamestnanosť v SR dostala na úroveň 13,4 % a inflácia na 4,1 %. Slovensko tak dosiahlo index hospodárskej mizérie na úrovni 17,5 %, čo predstavovalo najhorší výsledok od roku 2006.
"Na rozdiel od roku 2010, keď sa o zhoršenie ukazovateľa na Slovensku postaral skokovitý nárast nezamestnanosti, v roku 2011 stála za ‚mizernejším‘ výsledkom aj druhá zložka indexu, teda vysoká miera inflácie," upozornila Poštová banka.
Okrem Slovenska si však vlani v tomto ukazovateli medziročne pohoršila aj prevažná časť krajín Európskej únie (EÚ). Vo väčšine ekonomík bola dôvodom vyššia inflácia, prípadne rastúca miera nezamestnanosti. Horšie ako Slovensko si vlani počínalo 5 európskych ekonomík. Najvyššiu hodnotu indexu vlani vykázalo, podobne ako v roku 2010, Španielsko s indexom na úrovni 24,7 %.
Na druhej strane najnižšiu hodnotu indexu hospodárskej mizérie dosiahlo v roku 2011 rovnako ako v predchádzajúcich rokoch Holandsko. "Ani to sa však nevyhlo medziročnému zhoršeniu ukazovateľa, ktorého hodnota vzrástla z 5,4 % na 6,9 % v dôsledku vyššej inflácie," konštatovala banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy