Kabinet súhlasil so stavbou dvoch cestných mostov cez Ipeľ

Slovensko a Maďarsko uzavrú dohody o výstavbe cestných mostov cez rieku Ipeľ medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd a obcami Pastovce a Vámosmikola. Projekty budú spolufinancované z peňazí Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenska a Maďarska.


BRATISLAVA 22. februára (SITA) – Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrhy na uzavretie dohôd s vládou Maďarska o výstavbe cestných mostov nad riekou Ipeľ a súvisiacich objektov na spoločnej štátnej hranici medzi obcami Chľaba v okrese Nové Zámky a Ipolydamásd a tiež medzi obcami Pastovce v okrese Levice a Vámosmikola. Uzavretie dohôd o výstavbe mostov nad Ipľom navrhol vláde minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ.

Výstavba oboch spomínaných mostov má byť spolufinancovaná na 85 % zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), peniaze zo štátneho rozpočtu oboch štátov budú predstavovať 10 % a spoluúčasť regiónov, na slovenskej strane Nitrianskeho samosprávneho kraja, dosahuje zvyšných 5 %. Ide o súčasť Programu cezhraničnej spolupráce Slovenska a Maďarska.

Ministerstvo dopravy agentúru SITA informovalo, že medzištátne dohody o výstavbe mostov cez Ipeľ podpíšu v pondelok 27. februára minister dopravy Ján Figeľ a štátny tajomník maďarského ministerstva národného rozvoja Pál Volner v Bratislave. „Nové mosty, financované výhodne z eurofondov, pomôžu v rozvoji obcí a miest Nitrianskeho kraja. Zvýši to nielen dopravný potenciál regiónu, ale aj celkové podmienky pre mobilitu, ktorá je potrebná pre rast zamestnanosti a cestovného ruchu,“ uviedol Figeľ. Mosty budú určené pre cestnú osobnú a nákladnú dopravu do 12 ton.

Celkové náklady na stavbu mosta medzi Chľabou a Ipolydamásdom v dĺžke 106 metrov a spojovacej cesty tvoria 5,175 mil. eur, z toho na Slovensko pripadá 1,941 mil. eur a na Maďarsko 3,234 mil. eur. ERDF prispeje na financovanie podielu Slovenska sumou takmer 1,65 mil. eur, spolufinancovanie štátneho rozpočtu dosiahne 194,1 tis. eur a Nitriansky kraj zaplatí 97,1 tis. eur. Výstavba 92 metrov dlhého mosta a spojovacej cesty medzi obcami Pastovce a Vámosmikola má stáť spolu 5,098 mil. eur, pričom podiel Slovenska je 1,552 mil. eur a Maďarska 3,546 mil. eur. ERDF v tomto prípade pre slovenskú časť projektu zaplatí 1,319 mil. eur, štátny rozpočet prispeje sumou 155,2 tis. eur a Nitriansky kraj poskytne 77,6 tis. eur.

Obe zmluvné strany požiadali Európsku komisiu o poskytnutie finančného príspevku na stavbu oboch cestných mostov v určenom termíne 30. septembra 2009. Stalo sa tak v rámci druhej výzvy na predkladanie žiadosti o financovanie projektov v Programe cezhraničnej spolupráce Slovenska a Maďarska. V súčasnosti sú projekty vo fáze získavania stavebného povolenia, ktoré je podmienené podpisom oboch medzivládnych dohôd o výstavbe mostov nad riekou Ipeľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy