Debaty o Grécku budú dlhé, riziká nového programu pomoci trvajú

Brusel 20. februára (TASR) – Minister financií SR Ivan Mikloš po príchode do Bruselu na zasadnutie Euroskupiny priznal, že ministrov financií eurozóny dnes večer čakajú dlhé a neľahké diskusie. Spresnil, že Euroskupina urobí všetko preto, aby od Grékov dostala záruky, že pripravovaný druhý program finančnej pomoci bude funkčný a prospešný pre oživenie ekonomiky tejto krajiny.
"Kvôli tomu sme sem prišli," odpovedal Mikloš na otázku, či dnes Euroskupina schváli očakávaný druhý balík pomoci pre Grécko, ktoré stojí na prahu štátneho bankrotu. Gréci podľa neho v zásade urobili všetko, čo bolo potrebné, dôležité však bude poskytnutie záruk o realizácii týchto sľubov.
Šéf slovenského rezortu financií zároveň dodal, že je dôležité, aby sa dodržali dva základné parametre na poskytnutie pomoci Grécku – zníženie verejného dlhu krajiny na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) a dodržanie hornej hranice pomoci vo výške 130 miliárd eur.
Na otázku, čo si myslí o úvahách, že ani druhý program pomoci nebude stačiť a už sa špekuluje o možnom treťom záchrannom balíku pre Grécko, Mikloš povedal, že to momentálne nikto nevie. Nikto totiž nemôže vedieť, či sa predpoklady, na ktorých sa zakladajú podobné úvahy, naozaj naplnia. Dôležitou témou na dnešných rokovaniach bude podľa neho aj úvaha o chýbajúcich zdrojoch, pokiaľ sa nepodarí znížiť dlh na 120 % HDP.
"Tie návrhy, ktoré sú na stole, hovoria najmä o prípadnom zapojení Európskej centrálnej banky (ECB) a národných centrálnych bánk," priblížil slovenský minister financií. Upozornil však, že každá krajina eurozóny má problém s niektorým z možných opatrení. V prípade Slovenska je to podľa Mikloša možnosť distribúcie zisku ECB cez národné centrálne banky.
"Problémom je to, že výnosy z ECB by mali ísť do národných centrálnych bánk štátov eurozóny a odtiaľ do národných rozpočtov. A potom zas na navýšenie už dohodnutej sumy. Nám to neumožňuje legislatíva aj preto, že naša centrálna banka má záporné imanie, a tým pádom by nemohla takýto zisk poskytnúť. Museli by sme meniť zákon, a to je teraz bezpredmetné," upozornil Mikloš.
Minister financií SR sa netají názorom, že existujú riziká pre účinnosť nového balíka pomoci pre Grécko. Môže nimi byť pomalý rast alebo prepad gréckej ekonomiky, ako aj rôzne vonkajšie faktory. "Tých rizík je veľa, ale to najvyššie tkvie v tom, či Gréci potvrdia relevantnosť svojich záväzkov aj po najbližších voľbách," avizoval Mikloš. Parlamentné voľby v Grécku sa majú uskutočniť v apríli tohto roka.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy